Kucharz

Rozwiń Kryteria Wyszukiwania
Sortuj:

Kucharz

  • Sporządzanie potraw i napojów (TG.07.)
  • 1. Przechowywanie żywności Uczeń:

    • ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
    • klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
    • przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
    • dobiera warunki do przechowywania żywności;
    • rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
    • rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
    • dobiera metody utrwalania żywności;
    • rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
    • użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.

    2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Uczeń:

    • określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
    • rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
    • stosuje receptury gastronomiczne;
    • rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
    • dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
    • sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
    • przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością;
    • rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
    • rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
    • użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
    • ocenia organoleptycznie żywność;
    • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
    • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
    • monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).