konto
Branżowa Szkoła I stopnia nr 8

Profile Branżowa Szkoła I stopnia nr 8 Poznań

P_1C / Cukiernik rok: 2019/2020

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatykajęzyk obcy
Punkty w roku 2019/2020
minimalneśredniemaksymalne
5075.02137.1
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Podejmując naukę w zawodzie cukiernik nauczysz się produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów, kremów, polew, galaretek. Będziesz potrafił przygotować nadzienia, formować ciasta, wypiekać lub smażyć, przekładać odpowiednimi masami, wykańczać cukrem, polewami w zależności od rodzaju ciasta. Absolwenci mogą pracować w cukierniach oraz prowadzić własną działalność w tym zakresie. Mają możliwość dalszej nauki na kursach kwalifikacyjnych.

P_1K / Kucharz rok: 2019/2020

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatykajęzyk obcy
Punkty w roku 2019/2020
minimalneśredniemaksymalne
33.2556.69122.7
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Praca kucharza polega na przygotowaniu potraw takich jak: zakąski, zupy, drugie danie główne, desery, przekąski. Kucharz ocenia przydatność surowców i przygotowuje je do produkcji. Dokonuje obróbkę wstępną (brudną i czystą), cieplną (gotuje, smaży, piecze i dusi) oraz zimną. Ważnym elementem w pracy kucharza jest również umiejętność zdobienia potraw tzw. garnirowanie. Kucharze znajdują zatrudnienie w zakładach gastronomicznych sieci otwartej np. w restauracjach, barach lub zamkniętej np. w stołówkach pracowniczych, albo otworzyć własną działalność gospodarczą. Absolwenci mogą podjąć pracę lub kształcić się dalej zdobywając nowe kwalifikacje.

P_1P / Piekarz rok: 2019/2020

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatykajęzyk obcy
Punkty w roku 2019/2020
minimalneśredniemaksymalne
30.5541.1870.55
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Podejmując naukę w zawodzie piekarz nauczysz się produkcji ciast zgodnie z recepturą, prowadzenia ich fermentacji, dzielenia, kształtowania ręcznego lub mechanicznego kęsów ciasta oraz wypieku ciasta w piecach piekarskich.Nauczysz przygotowywać chałki, rogale i pozostałą galanterię piekarską. Po ukończeniu szkoły absolwenci mają możliwość pracy w piekarni lub prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Mogą również dalej kształcić się na kursach kwalifikacyjnych.

P_1W / Wędliniarz rok: 2019/2020

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatykajęzyk obcy
Punkty w roku 2019/2020
minimalneśredniemaksymalne
51.0551.0551.05
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Podejmując naukę w zawodzie wędliniarz nauczysz się produkcji wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkcji mięsa do handlu, a także przygotowywać wyroby garmażeryjne. Będziesz potrafił przygotować i formować szynki, wędzić kiełbasy i piec pasztety. Szkoła przygotowuje do pracy w zakładach rzemieślniczych i przemysłowych przetwórstwa mięsa, Po ukończeniu szkoły absolwenci znajdą pracę w zakładach mięsnych i gastronomicznych, mogą również zdobywać dalsze kwalifikacje na kursach kwalifikacyjnych.