1bg / Kucharz rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologia | język angielski |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
30.6 | 61.66 | 121.6 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Kwalifikacja w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Język obcy: język angielski
W trakcie nauki w zawodzie nauczysz się sporządzać potrawy i napoje z uwzględnieniem nowoczesnych technik kulinarnych i trendów w serwowaniu potraw. Nauka języka obcego zawodowego ułatwi Ci podjęcie pracy nie tylko w kraju, ale także na rynku europejskim.
Po ukończeniu nauki możesz:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
oraz kontynuować naukę w Szkole Branżowej II stopnia. Nauka w Szkole Branżowej II stopnia trwa 2 lata i umożliwia i uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminów zewnętrznych. Alternatywą jest kontynuacja nauki w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych od klasy drugiej.