1G(a+b) / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
fizyka (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologiachemiafizykageografia |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
71.2 | 99.72 | 164.8 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje: HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań, HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:
- miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
- otwartością i gościnnością
- uprzejmością i cierpliwością
- wrażliwością estetyczną i smakową
- sprawnością manualną, kreatywnością
- komunikatywnością
- umiejętnością współdziałania w zespole
- myśleniem analitycznym
- podzielnością uwagi
- umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
- odpornością na stres
- umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.