konto
Technikum nr 8

Profile Technikum nr 8 Częstochowa

1TA / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
82.05100.57171.85
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  •  obsługiwania konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi
  •  planowania i oceny żywienia
  •  organizowania produkcji gastronomicznej
  •  planowania i realizacji usług gastronomicznych

 

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych na terenie Częstochowy oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem w Polsce i we Włoszech.

 

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia
  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
  •  zdolności manualne
  •  zdolności organizacyjne
  •  kreatywność
  •  odpowiedzialność
  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
  •  umiejętność pracy w zespole
  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem

1TB / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
64.886.34133.4
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

 

  •  oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  •  obsługiwania konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi
  •  planowania i oceny żywienia
  •  organizowania produkcji gastronomicznej
  •  planowania i realizacji usług gastronomicznych

 

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych na terenie Częstochowy oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem w Polsce i we Włoszech.

 

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

 

  •  dobry stan zdrowia
  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
  •  zdolności manualne
  •  zdolności organizacyjne
  •  kreatywność
  •  odpowiedzialność
  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
  •  umiejętność pracy w zespole
  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem

1TC / Technik hotelarstwa rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
69.2593.33126.1
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Hotelarstwo to branża, w której staramy się stworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi.

Cykl nauczania: - 5 letni, kończony maturą, egzaminem zawodowym

Uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich

  •  rezerwowania usług hotelarskich

  •  wykonywania prac związanych z obsługa gości w recepcji

  •  przygotowania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości

  •  przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  •  przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe


Szkoła organizuje praktyki zawodowe w obiektach hotelowych w Polsce i we Włoszech.

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  szybkość podejmowania decyzji i przewidywania

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem

  •  umiejętności negocjacyjne


Prawdziwy hotelarz powinien kierować się zasadami savoir vivre, którego podstawowymi zasadami są: uśmiech, uprzejmość, punktualność, dyskrecja, grzeczność, życzliwość i lojalność.

1TK / Technik hodowca koni rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
93.1110.72139.15
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Uczniowie technikum hodowli koni będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych związanych z chowem i hodowlą koni, użytkowaniem koni, marketingiem i sprzedażą usług związanych z użytkowaniem koni.
Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni, szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni, prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.

Absolwent technikum hodowli koni może podjąć pracę w:
- ośrodkach hodowli i użytkowania koni, w tym stadninach koni i stadach ogierów;
- ośrodkach rekreacji i turystyki konnej;
- związkach hodowców koni;
- instytucjach zajmujących się utrzymywaniem i użytkowaniem koni, takich jak tory wyścigów konnych, związki jeździeckie;
- wytwórniach pasz dla koni, sprzętu i powozów;
- gospodarstwach rolnych, lasach, przedsiębiorstwach transportu konnego.

1TW / Technik weterynarii rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
91.45115.54162
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik weterynarii może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt, w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych, zakładach hodowli i unasieniania zwierząt, zakładach przetwórstwa spożywczego, w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym. Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem. Absolwent w zawodzie technik weterynarii sprawuje opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych, może podawać leki dostępne bez recepty lub zaordynowane przez lekarza weterynarii, wykonuje zabiegi sanitarno higieniczne 
i fizykoterapeutyczne, pobiera próby do badań laboratoryjnych i wykonuje badania kliniczne, które są niezbędne do udzielenia pierwszej pomocy. Może udzielać pierwszej pomocy zwierzętom w przypadku złamań, zranień, zadławienia, niedyspozycji żołądkowo-jelitowych oraz w przypadku porodu. Asystuje także przy zabiegach chirurgicznych zwierząt.