1TA / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy) biologia (proponowany) chemia (proponowany) fizyka (proponowany) geografia (proponowany)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | plastyka | technika |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
82.05 | 100.57 | 171.85 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- obsługiwania konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych na terenie Częstochowy oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem w Polsce i we Włoszech.
Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:
- dobry stan zdrowia
- wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
- zdolności manualne
- zdolności organizacyjne
- kreatywność
- odpowiedzialność
- łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
- umiejętność pracy w zespole
- przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem