konto
Branżowa Szkoła I stopnia nr 6

Profile Branżowa Szkoła I stopnia nr 6 Łódź

1a_1; 1b_1 / Cukiernik rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykatechnikaplastyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
17.1559.01103.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Cukiernik to zawód dla osób zainteresowanych wytwarzaniem ciast, ciastek, tortów, deserów. W trakcie nauki uczniowie zdobędą wiedzę i umiejętności niezbędne do wytwarzania wyrobów cukierniczych na co dzień i na różne okazje. Wyroby te oprócz dobrego smaku, muszą charakteryzować się odpowiednim wyglądem, dlatego bardzo ważnym elementem nauki jest ich wykańczanie i dekorowanie. Dobry cukiernik musi posiadać wyobraźnię i zdolności manualne, aby realizować swoje autorskie pomysły.

 

 Przebieg nauki

 Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje:

  •  przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia,
  • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią produkcji cukierniczej, dekorowaniem wyrobów cukierniczych, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole. Uczniowie mają możliwość wykonywać ćwiczenia z zakresu technologii i dekoratorstwa cukierniczego w pracowniach szkolnych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt cukierniczy.

W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych zakładach cukierniczych. Są to firmy od lat współpracujące ze szkołą, głównie rzemieślnicze. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy.

 Egzaminy

Pod koniec klasy trzeciej uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.

 Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów cukierników, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze.

 A po ukończeniu szkoły możesz…

  •  pracować w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich; w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni; w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze;
  • kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz  uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
  • prowadzić własną cukiernię.

1a_2 / Operator rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego to zawód dla osób otwartych na nowości techniczne, chcących poznawać metody produkcji żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wykorzystania maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów wybranej branży przemysłu spożywczego, np. przemysłowa produkcja pieczywa, wędlin, wyrobów mleczarskich. Nauczą się obsługiwać nowoczesne urządzenia i zautomatyzowane linie technologiczne, korzystać z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz specjalistycznych programów komputerowych.

Przebieg nauki

Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
  • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa spożywczego – produkcją żywności z ukierunkowaniem na wyroby spożywcze charakterystyczne dla danej branży przemysłu spożywczego oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole.

 W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w nowoczesnych zakładach przetwórstwa spożywczego.

Egzaminy

Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji „Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.

A po ukończeniu szkoły możesz…

  • pracować w nowoczesnych zakładach spożywczych, w działach produkcyjnych hiper- i supermarketów, w firmach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności, zakładach produkujących półprodukty spożywcze;
  • kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
  • prowadzić własną firmę.

1b_2 / Piekarz rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykatechnikaplastyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
43.961.2678.7
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Piekarz to zawód dla osób zainteresowanych wypiekaniem chleba, różnego rodzaju bułek i wyrobów półcukierniczych (np. rogaliki, chałki, drożdżówki). W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania ciast piekarskich, kształtowania i wypieku wyrobów. Nauczą się wytwarzać pieczywo zarówno z wykorzystaniem nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod. Będą potrafili wyprodukować pieczywo specjalne, np. chleby z dodatkami zbóż niechlebowych, pumpernikiel, pieczywo bezglutenowe. Młodzi piekarze będą przygotowani także do wypieku wyrobów okolicznościowych, np. chleb weselny, dożynkowy, a więc powinni posiadać wyobraźnię i zdolności manualne, aby wykonać oryginalne dekoracje. Piekarz w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać.

Przebieg nauki

Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
  • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią produkcji piekarskiej, kształtowaniem wyrobów piekarskich, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole. Uczniowie mają możliwość wykonywać ćwiczenia z zakresu technologii i dekorowania wyrobów okolicznościowych w pracowniach szkolnych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt piekarski.

·        W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych zakładach piekarskich. Są to firmy od lat współpracujące ze szkołą, głównie rzemieślnicze.

Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy.

Egzaminy

Pod koniec klasy trzeciej uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę lub w zakładach niezrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.03 „Produkcja wyrobów piekarskich”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie piekarz. 

 

Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów piekarskich, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze. Świadectwo czeladnicze jest podstawowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w rzemiośle. 

A po ukończeniu szkoły możesz…

  • pracować w piekarniach; w działach piekarskich w super- i hipermarketów; w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych i spożywczych;
  • kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz  uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
  • prowadzić własną piekarnię.

1b_3 / Przetwórca rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykatechnikaplastyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Przetwórca mięsa w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać. Od samego początku nauki, przyszli przetwórcy mięsa będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.

Przebieg nauki

Nauka trwa 3 lata. Program nauczania obejmuje: 

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia;
  • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa mięsa – rozbiór półtusz, produkcja wędlin i wędzonek oraz wyrobów tłuszczowych, przetwórstwem mięsa drobiowego, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole.

·        W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni. Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych, najnowocześniejszych zakładach przetwórstwa mięsnego. 

 

Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy. 


Egzaminy

Pod koniec klasy trzeciej uczniowie odbywający praktyczna naukę zawodu organizowane przez szkołę przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.04 „Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych”. Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie przetwórca mięsa.

 

Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze. Świadectwo czeladnicze jest podstawowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w rzemiośle. 


A po ukończeniu szkoły możesz…

  • pracować w zakładach przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego; zakładach gastronomicznych i garmażeryjnych, w działach mięsnych i garmażeryjnych hiper- i supermarketów; w sklepach mięsnych i garmażeryjnych; 
  • kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz  uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
  • prowadzić własną firmę.