Rodzaj:branżowa szkoła i stopnia / publiczna
Strona:Przejdź na stronę szkoły
e-mail:kontakt@zsps.elodz.edu.pl
Tel.:(42) 655-10-40
Adres:ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
Języki:
Jesteśmy jedyną szkołą w Łodzi kształcącą kadry dla potrzeb przemysłu spożywczego. Kształcimy w zawodach: -cukiernik, -piekarz, -wędliniarz, -operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Uczniowie w trakcie kształcenia zdobywają wiadomości i umiejętności umożliwiające zdanie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie (Produkcja wyrobów piekarskich lub Produkcja wyrobów cukierniczych lub Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych lub Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń). Uczniowie naszej szkoły czują się w szkole bezpiecznie, mają zagwarantowane wsparcie i pomoc w rozwiązaniu trudnych problemów między innymi przy udziale pedagoga i psychologa. Dysponujemy doskonałą bazą dydaktyczną. Nasza szkoła mieści się w odnowionym, przestronnym 3-piętrowym budynku. Wszystkie nasze pracownie zaopatrzone są w liczne środki technodydaktyczne i sprzęt audiowizualny. W szkole funkcjonuje piekarsko-cukiernicza pracownia zajęć praktycznych, spełniająca funkcję mini-zakładu piekarsko-cukierniczego oraz pracownia cukiernicza wyposażona w sprzęt do pracy z karmelem, czekoladą, marcepanem, wykonywania pralinek i dekoracji tortów w stylu angielskim. Posiadamy m.in.3 bardzo dobrze wyposażone pracownie komputerowe (dwie wyposażone w komputery PC i jedna w komputery MacIntosh), 2 sale gimnastyczne z zapleczem (szatnie, natryski), boisko "Orlik" i siłownię oraz bufet-sklepik. Szkoła zatrudnia wysoko kwalifikowaną i stale doskonalącą się kadrę pedagogiczną. Wszyscy nauczyciele szkoły posiadają wykształcenie wyższe magisterskie, większość stanowią nauczyciele dyplomowani. Posiadamy certyfikat "Szkoła promująca zdrowie". Dzięki działalności Szkolnego Ośrodka Kariery uczniowie są wspierani w podejmowaniu ważnych decyzji edukacyjnych i zawodowych. Absolwenci mogą uzyskać tytuł technika technologi żywności po ukończeniu liceum ogólnokształcącego dla dorosłych i ukończenia kursu zawodowego, na koniec którego zdają egzamin potwierdzający kwalifikację K2: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych. Szkoła bierze udział w programach europejskich. Prowadzimy: -zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego dla klas kończących, -zajęcia wyrównawcze dla klas pierwszych z języka polskiego i matematyki. Ponadto uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania, kształtować postawy przedsiębiorcze, poznawać nowych przyjaciół dzięki działalności szeregu kół zainteresowań. www.spozywcza.lodz.pl