1Bc [O] / Cukiernik (ang) rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | plastyka |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Cukiernik
Nauka trwa 3 lata.
Kwalifikacje:
SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
Do głównych zadań cukiernika należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wyrobów cukierniczych.
Po ukończeniu szkoły absolwent umie:
- sporządzać wyroby cukiernicze
- wykonać elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych, dekorować wyroby cukiernicze
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych
- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowej żywności: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP)
Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych.
Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - cukiernik, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów cukierniczych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę.