konto
Branżowa Szkoła I Stopnia w ZS nr 1

Profile Branżowa Szkoła I Stopnia w ZS nr 1 Wieluń

1Bc [O] / Cukiernik (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcyplastyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Cukiernik

Nauka trwa 3 lata.

Kwalifikacje:

SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych

Do głównych zadań cukiernika należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wyrobów cukierniczych.

Po ukończeniu szkoły absolwent umie:

- sporządzać wyroby cukiernicze

- wykonać elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych, dekorować wyroby cukiernicze

- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych

- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowej żywności: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP)

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych.

Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - cukiernik, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów cukierniczych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę.

1Bk [O] / Kucharz (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcyplastyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kucharz

Nauka trwa 3 lata

Kwalifikacje:

HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań

Do głównych zadań kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Po ukończeniu szkoły absolwent umie:

- stosować zasady prawidłowego odżywiania,

- właściwie dobierać surowce do produkcji potraw,

- przegotowywać podstawowy asortyment potraw z surowców i półproduktów spożywczych, - w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,

- prawidłowo zestawiać posiłki, układać menu,

- sporządzać kalkulację potraw,

- posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowaniu posiłków,

- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowego żywienia: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP)

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych

Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - kucharz, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę.

1Bm [O] / Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budown.(niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcyinformatyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Nauka trwa 3 lata

Kwalifikacje:

BUD.11- Wykonywanie robót montażowych i okładzinowych

Monter zabudowy i robót wykończeniowych to zawód bardzo wszechstronny, który daje kwalifikacje do wykonywania licznych prac budowlanych, np. malarskich, tapeciarskich, tynkarskich, posadzkarskich, glazurniczych. W chwili obecnej budownictwo bardzo dynamicznie się rozwija i na rynku pracy brakuje fachowców. Absolwenci kierunku nauczania - Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie - są bardzo atrakcyjnymi pracownikami dla pracodawców ze względu na szeroki zakres uprawnień do wykonywania prac budowlanych. Po ukończeniu szkoły w tym zawodzie absolwenci potrafią m. in.:

- wykonywać prace wykończeniowe w budynku,

- analizować dokumentację budowlaną,

- obliczać ilość materiałów potrzebnych do wykonywania zleconych robót.

Absolwenci są dobrze przygotowani do podjęcia pracy zawodowej, ponieważ podczas praktycznej nauki zawodu uczą się na przygotowanych stanowiskach w warsztatach szkolnych oraz na stanowiskach pracy robót wykończeniowych realizowanych przez naszą szkołę.

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych.

Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, mogą być zatrudniani przy robotach wykończeniowych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę.