1a / kucharz uczeń rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | plastyka | technika |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
23.7 | 66.42 | 106.3 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Absolwent szkoły w zawodzie kucharz jest bardzo poszukiwany na rynku pracy zarówno w Polsce, jak również za granicą. Może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia, przedszkolach żłobkach, internatach, restauracjach, restauracjach na statkach promach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych, punktach małej gastronomii, sanatoriach i szpitalach, żłobkach i szkołach, domach dziecka, barach szybkiej obsługi. Może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Ucząc się w tej klasie masz praktyki w szkole.
Absolwent w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
przechowywania żywności
-
profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
-
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:
-
dobry stan zdrowia
-
szybkość podejmowania decyzji i przewidywania
-
zdolności manualne i organizacyjne
-
odpowiedzialność i systematyczność
-
łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
-
umiejętność pracy w zespole
-
przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem
-
poczucie estetyki
-
spostrzegawczość i podzielność uwagi