konto
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6

Profile Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6 Częstochowa

1a / kucharz uczeń rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
23.766.42106.3
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Absolwent szkoły w zawodzie kucharz jest bardzo poszukiwany na rynku pracy zarówno w Polsce, jak również za granicą. Może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia, przedszkolach żłobkach, internatach, restauracjach, restauracjach na statkach promach, kawiarniach,  pensjonatach,  domach  wczasowych,  punktach małej  gastronomii, sanatoriach i szpitalach, żłobkach i szkołach, domach dziecka, barach szybkiej obsługi. Może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Ucząc się w tej klasie masz praktyki w szkole.

Absolwent w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  przechowywania żywności

  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów

  •  wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  szybkość podejmowania decyzji i przewidywania

  •  zdolności manualne i organizacyjne

  •  odpowiedzialność i systematyczność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem  

  •  poczucie estetyki

  •  spostrzegawczość i podzielność uwagi

1b / cukienik uczeń rok: 2023/2024

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
50.6580.55125.75
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Absolwenci w zawodzie cukiernik są bardzo poszukiwani na rynku pracy i bez problemu znajdują zatrudnienie zarówno w Polsce, jak i za granicą

Ucząc się w tej klasie masz praktyki w szkole.

Uczeń w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów cukierniczych

  • sporządzania półproduktów cukierniczych

  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych

  • dekorowania wyrobów cukierniczych

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  • dobry stan zdrowia - brak przeciwwskazań lekarskich do pracy z mąką

  • sprawność i wytrzymałość fizyczna

  • zdolności manualne

  • odpowiedzialność i systematyczność

  • umiejętność pracy w zespole

  • radzenie sobie ze stresem

  • poczucie estetyki

  • spostrzegawczość i podzielność uwagi

1c/cm / cukiernik młodociany rok: 2023/2024

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykatechnikaplastyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
62.4574.0798.2
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Ucząc się w tej klasie masz praktyki zawodowe u pracodawcy.

Musisz w terminie do 22 czerwca 2021 dostarczyć umowę o praktyczną naukę zawodu podpisaną z pracodawcą lub zaświadczenia od pracodawcy, że taka umowa będzie podpisana do 01 września 2021r.

Absolwenci w zawodzie cukiernik są bardzo poszukiwani na rynku pracy i bez problemu znajdują zatrudnienie zarówno w Polsce, jak i za granicą

Uczeń w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów cukierniczych
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
  • dekorowania wyrobów cukierniczych
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,

 

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  • dobry stan zdrowia - brak przeciwwskazań lekarskich do pracy z mąką
  • sprawność i wytrzymałość fizyczna
  • zdolności manualne
  • odpowiedzialność i systematyczność
  • umiejętność pracy w zespole
  • radzenie sobie ze stresem
  • poczucie estetyki
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi

1c/k / kucharz młodociany rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykaplastykatechnika
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
57.4570.3884.1
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Ucząc się w tej klasie masz praktyki zawodowe u pracodawcy.

Musisz w terminie do 22 czerwca 2021 dostarczyć umowę o praktyczną naukę zawodu podpisaną z pracodawcą lub zaświadczenia od pracodawcy, że taka umowa będzie podpisana do 01 września 2021r.

Absolwent szkoły w zawodzie kucharz jest bardzo poszukiwany na rynku pracy zarówno w Polsce, jak również za granicą. Może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia, przedszkolach żłobkach, internatach, restauracjach, restauracjach na statkach promach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych, punktach małej gastronomii, sanatoriach i szpitalach, żłobkach i szkołach, domach dziecka, barach szybkiej obsługi. Może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Absolwent w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  przechowywania żywności
  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  •  wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

 

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia
  •  szybkość podejmowania decyzji i przewidywania
  •  zdolności manualne i organizacyjne
  •  odpowiedzialność i systematyczność
  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
  •  umiejętność pracy w zespole
  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem 
  •  poczucie estetyki
  •  spostrzegawczość i podzielność uwagi

1c/ke / kelner uczeń rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykatechnikaplastyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
60.4574.89121.7
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  wykonywania usług kelnerskich – obsługiwania gości

  •  opracowywania karty menu

  •  przygotowywania ofert gastronomicznych

  •  przygotowania sal konsumpcyjnych do obsługi gości

  •  wykonywania czynności związanych z obsługą gości

  •  rozliczania usług kelnerskich


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  zdolności manualne

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem


Absolwent może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia,  hotelach, restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych, zakłady gastronomicznych  prowadzonych  przez hotele, na statkach i promach oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.

Zalety zawodu kelnera:

  • wysokie zarobki

  • możliwość kontaktu z wieloma interesującymi osobami

  • można zawrzeć znajomości z ludźmi w różnym wieku i z różnych kręgów społecznych

  • praca w miłym otoczeniu

  • satysfakcja z wyjątkowo dobrze wykonywanego zawodu

  • umiejętności i wiedza zdobyte podczas pracy w restauracji mogą się przydać w życiu w najróżniejszych okolicznościach

    Ucząc się w tej klasie masz praktyki w szkole.