1AB / kucharz rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologia |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
KUCHARZ
1. Opis zawodu:
Zawód kucharz jest zawodem, który zapewnia szerokie możliwości zatrudnienia. Do zadań zawodowych kucharza należy wykonywanie różnych potraw, wyrobów ciastkarskich, deserów oraz napojów z zastosowaniem odpowiednio dobranych narzędzi, maszyn i urządzeń. Wykonuje m.in. takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie ich przed zepsuciem, obróbka wstępna i cieplna, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wypełniając swoje zadania zawodowe, kucharz przestrzega procedur obowiązujących w gastronomii. Zna zasady odżywiania więc potrafi prawidłowo zestawiać posiłki dietetyczne, wegetariańskie, kuchni polskiej, regionalnej czy innych narodów w zależności od okazji.
Absolwent kierunku kucharz zna techniki i metody stosowane podczas sporządzania potraw oraz potrafi dobierać i posługiwać się narzędziami oraz urządzeniami stosowanymi w produkcji gastronomicznej. Umie przygotować potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Potrafi wykonać posiłki codzienne i okolicznościowe.
Niejednokrotnie dekoruje stoły, układa menu czy zarządza wydatkami na zakup produktów spożywczych.
2. Uzyskane kwalifikacje:
HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań, egzamin odbywa się pod koniec klasy trzeciej.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz może podjąć pracę w:
- restauracjach,
- stołówkach,
- publicznych miejscach żywienia,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- internatach,
- jadłodajniach,
- szpitalach,
- pizzeriach,
- punktach małej gastronomii,
- może także prowadzć własną działalność gospodarczą.
Absolwent szkoły w zawodzie kucharz po zdaniu kwalifikacji HGT.02, może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w tym zawodzie, a dodatkowo po zdaniu kwalifikacji HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego może zdobyć zawód technik żywienia i usług gastronomicznych.
4. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Szkoła dysponuje nowoczesną pracownią do nauczania przedmiotów zawodowych teoretycznych, wyposażoną w komputer ze specjalistycznym oprogramowaniem potrzebnym do układania diet, jadłospisów, planowania produkcji gastronomicznej i rozliczania usług. Posiada nowoczesną pracownię gastronomiczną, wyposażoną w markowe urządzenia gastronomiczne do obróbki cieplnej m.in.: piec konwekcyjno-parowy, sous-vide, pakowarkę próżniową, naleśnikarki, grille elektryczne. Stanowiska zaopatrzone są również w profesjonalne roboty wieloczynnościowe, obieraczkę do ziemniaków, szatkownice do warzyw oraz krajalnice. W pracowni są również lodówki gastronomiczne, chłodziarko-zamrażarka, stół chłodniczy. Uczniowie mają również do dyspozycji pracownię obsługi konsumenta wyposażoną w wysokiej klasy ekspres do kawy, młynek do mielenia ziarna oraz w funkcjonalny sprzęt bufetowy i kelnerski. Posiadamy wózek do flambirowania, bemar oraz wózki kelnerskie. Jest bardzo dobrze zaopatrzony magazyn naczyń stołowych i kuchennych. Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowują potrawy ze środków szkolnych, nie muszą zakupywać surowców z własnego budżetu. Dodatkowo mogą korzystać z bogatej oferty zajęć dodatkowych: kurs baristy, carvingu, kuchni molekularnej.