konto
Technikum

Ocena: 1

Oceń Placowkę

Profile Technikum Serock

1TL [O] / Technik logistyk (ang-niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiafizyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
57.289.27137.1
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik logistyk jest jednym z najnowocześniejszych i dobrze płatnych zawodów na rynku krajowym i zagranicznym. Zajmuje się transportem lotniczym, drogowym, kolejowym, magazynowaniem, spedycją i przepływem towarów. Głównymi partnerami dla logistyków są wojsko, policja, przemysł, budownictwo, handel, transport, telekomunikacja. Logistyka to nowoczesny kierunek - stale wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z tej dziedziny, którzy potrafią podnosić konkurencyjność i efektywność funkcjonowania przedsiębiorstw.

 

1. Perspektywy zawodowe:
Technik logistyk potrafi sprawnie zarządzać transportem. Specjaliści do spraw logistyki mogą podejmować pracę w działach logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych oraz transportowo-spedycyjnych. Jako technik logistyk możesz pracować w działach sprzedaży i prognozowania popytu, planowania zakupów, handlu elektronicznego, logistyki miejskich usług infrastrukturalnych, systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję towarów, gospodarki odpadami, recyklingu, planowania produkcji i zapasów, gospodarki materiałowej, transportu wewnętrznego. Pracę można będzie również znaleźć w wojskowych oddziałach logistycznych różnych szczebli dowodzenia jako pracownik cywilny resortu obrony narodowej oraz w misjach pokojowych i stabilizacyjnych. W administracji państwowej w centrach zarządzania kryzysowego i wydziałach porządku i bezpieczeństwa publicznego. Absolwent szkoły otrzymuje tytuł technika logistyki po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, może kontynuować naukę na każdych studiach wyższych po zdaniu matury.

 

2. Zadania zawodowe:
• Przygotowywanie procesu logistycznego.
• Przygotowywanie taryf przewozowych, spedycyjnych i ustalanie należności za usługi logistyczne.
• Sporządzanie dokumentów logistycznych oraz zawieranie umów sprzedaży usług logistycznych w co    

   najmniej dwóch językach obcych.
• Prowadzenie rozliczeń i rachunków ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi.
• Analizowanie kosztów dostawy i magazynowania oraz podstawowych parametrów wydajności procesów
   magazynowych.
• Organizowanie przyjęcia i wydania towarów z magazynu.
• Organizowanie logistyki miejskiej.
• Zarządzanie zespołami ludzi w działalności logistycznej.
• Zarządzanie zapasami i ustalanie planu dostaw w działalności logistycznej.
• Podejmowanie działalności marketingowej na rynku usług logistycznych.

 

Technik logistyk to kierunek wychodzący naprzeciw nowej sytuacji gospodarki rynkowej – systematycznie wzrasta zapotrzebowanie na absolwentów, którzy posiadają znajomość logistyki, czyli potrafią podnosić konkurencyjność i efektywność funkcjonowania przedsiębiorstw, które coraz częściej poszukują pracowników nie będących wyłącznie specjalistami w jednej danej dziedzinie, ale znających wszystkie zagadnienia związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa i będących dobrymi organizatorami. Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach logistyka, spedycja, transport i innych pokrewnych. Zawód ten jest także wskazany dla osób, które wiążą swoją przyszłość z wojskiem lub strażą pożarną.

1TŻ [O] / Technik żywienia i usług gastronomicznych (ang-niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
67.4590.01149.6
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Zdrowe i racjonalne żywienie jest modne, w związku z czym specjaliści od żywienia są poszukiwani. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia trzech zawodów: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów.

 

1. Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:

  • oceniać jakość żywności,
  • pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
  • profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
  • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
  • planować i oceniać żywienie różnych grup ludności,
  • organizować produkcję gastronomiczną ( od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości),planować i organizować usługi gastronomiczne,
  • założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) oraz będzie wiedział jak być w tym lepszym od konkurencji,

 

2. Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje
  • hotele,
  • zakłady gastronomiczne,
  • własna działalność,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • restauracje na statkach i promach,
  • szpitale,sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.

 

Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Wykształcenie zdobyte na tym kierunku gwarantuje zatrudnienie nie tylko w kraju ale i za granicą.