konto
Technikum

Profile Technikum Pomiechówek

1A [O] / Technik żywienia i usług gastronomicznych (ang-fra) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
55.3585.34165.05
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik żywienia i usług gastronomicznych


W trakcie pięciu lat nauki, wykwalifikowana kadra będzie odkrywać przed Tobą tajniki zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych.

Zgodnie z podstawą programową od klasy pierwszej będziesz miał możliwość szlifować język angielski w wymiarze rozszerzonym, abyś mógł dobrze przygotować się do egzaminu maturalnego. 

Odbędziesz praktyki zawodowe w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach: Sheraton, Sofitel Victoria,Ibis, Jan III Sobieski, Radisson Blu, Belvedere, Westin jak również w obiektach hotelarskich mieszczących się w naszej okolicy Royal Hotel, Narvil oraz Restauracji Borodino.

Oprócz tego czekają na Ciebie atrakcyjne wycieczki zawodowe m.in. na Targi Turystyki w Warszawie, Międzynarodowe Targi "Eurogastro" oraz szkoleniowe wyjazdy do najnowocześniejszego w Polsce centrum kulinarnego HoReCa MAKRO Center. Tematy szkoleń to np. kuchnia włoska, towaroznawstwo win. Swoje kwalifikacje zawodowe poszerzysz na organizowanych na terenie szkoły kursach specjalistycznych, m. in. barmańskim, baristycznym, cukierniczym i innych.

W ciągu 4 lat nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje. Pod koniec klasy trzeciej zdajesz egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację T6 (sporządzanie potraw i napojów), natomiast drugą kwalifikację T15 (organizacja żywienia i usług gastronomicznych) pod koniec I-szego semestru czwartej klasy. Dzięki temu w klasie czwartej możesz spokojnie przygotować się do egzaminu maturalnego.

Zdawalność naszych absolwentów na egzaminie maturalnym jest wyższa niż średnia w technikach województwa mazowieckiego.

Typowymi miejscami pracy dla Ciebie w przyszłości mogą być: zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, bary, stołówki), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, organizacje ochrony konsumenta, instytucje upowszechniające wiedzę o żywieniu, hotele, pensjonaty. Ponadto możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich, agroturystycznych itp.

Po ukończeniu technikum żywienia i usług gastronomicznych możesz podjąć studia wyższe w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie. 

1C [O] / Technik eksploatacji portów i terminali (ang-fra) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
79.9890.02122.7
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik eksploatacji portów i terminali

Technik eksploatacji portów i terminali jest specjalistą z zakresu obsługi podróżnych w portach i terminalach, w tym obsługi bagażowej, a także organizacji i prowadzenia prac związanych z przeładunkiem oraz magazynowaniem towarów i ładunków w portach i terminalach.
 

Do głównych jego obowiązków należy:

  • planowanie i wykonywanie prac związanych z eksploatacją portów i terminali
  • organizowanie prac związanych z eksploatacją środków transportu i obsługą podróżnych
  • organizowanie prac oraz prowadzenie dokumentacji związanych z magazynowaniem, składowaniem oraz przeładunkiem towarów i ładunków w portach i terminalach
  • nadzorowanie ważenia ładunków, sortowania i etykietowania
  • organizacja wykonywania prac pomocniczych na rzecz jednostek transportu dalekiego: czyszczenie, uszczelnianie, przykrywanie i odkrywanie wagonów, otwieranie i zamykanie ładowni statków
  • pobieranie i zdawanie sprzętu przeładunkowego oraz zlecanie jego naprawy i konserwacji
  • optymalizacja rozmieszczenia ładunków w ładowniach statków powietrznych i morskich
  • organizowanie przewozów wewnątrz portów i terminali

 

Technik eksploatacji portów i terminali wie między innymi:

  • jak funkcjonuje lotnisko i terminal pasażerski
  • jak przygotować samolot do odlotu
  • w jaki sposób rozmieszcza się ładunki w samolocie
  • jak transportować i przechowywać materiały niebezpieczne

 

Możliwości zatrudnienia:

  • ukończenie technikum kształcącego w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali daje szerokie możliwości zatrudnienia w portach i terminalach lotniczych, morskich, kolejowych, samochodowych oraz żeglugi śródlądowej zarówno w kraju jak i zagranicą
  • absolwenci mogą także podjąć pracę w charakterze personelu pokładowego na stanowisku stewardessa/steward

1H [O] / Technik hotelarstwa (ang-fra) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
62.4586.02125.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik hotelarstwa

W trakcie pięciu lat nauki, wykwalifikowana kadra będzie odkrywać przed Tobą tajniki zawodu technika hotelarstwa.

Zgodnie z podstawą programową od klasy pierwszej będziesz miał możliwość szlifować język angielski w wymiarze rozszerzonym, abyś mógł dobrze przygotować się do egzaminu maturalnego.

Oprócz wiedzy teoretycznej zdobędziesz również umiejętności praktyczne. Praktyki zawodowe odbywają się w trakcie roku szkolnego i trwają 4 tygodnie. Nasza szkoła współpracuje z renomowanymi warszawskimi hotelami i restauracjami Sheraton, Sofitel Victoria, Ibis, Jan III Sobieski, Westin, Belvedere, Radisson Blu oraz lokalnymi Hotelem Royal oraz Hotelem Narvil. Oprócz tego czekają na Ciebie atrakcyjne wycieczki zawodowe m.in. na Targi Turystyki w Warszawie oraz Międzynarodowe Targi "Eurogastro".

W naszej szkole masz możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwi Ci kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. W trakcie nauki masz możliwość uzyskania dwóch kwalifikacji. Pod koniec klasy drugiej zdajesz egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację T11 (planowanie i realizacja usług w recepcji), natomiast drugą kwalifikację T12 (obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie) - pod koniec pierwszego semestru czwartej klasy. Dzięki temu w klasie czwartej możesz spokojnie przygotować się do egzaminu maturalnego. Zdawalność naszych absolwentów na egzaminie maturalnym jest wyższa niż średnia w technikum w województwie mazowieckim.

Typowymi miejscami pracy dla Ciebie w przyszłości mogą być obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne. Ponadto możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych lub kontynuować naukę na studiach wyższych.