1h6 [O] / Technik hotelarstwa (ang-niem) rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologiageografiaWOS |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
W ramach kwalifikacji HGT.03. uczeń przygotowywany jest do realizacji zadań związanych z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, przygotowaniem i podawaniem śniadań oraz organizacją usług dodatkowych zgodnie z zamówieniem.
W ramach kwalifikacji HGT.06. uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu rezerwacji usług hotelarskich, obsługi gości w recepcji, udzielania informacji turystycznej, oferowania usług dodatkowych zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami check-in i check-out oraz z rozliczeniem kosztów pobytu gościa.
Ponadto uczniowie mają możliwość:
- doskonalenia umiejętności zawodowych przez udział w wycieczkach przedmiotowych do hoteli,
- uczestniczenia w praktykach krajowych i zagranicznych,
- zdobycia wiedzy i umiejętności związanych z obsługą profesjonalnych programów
Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:
- hotelarskiej (procedury check-in i check-out, obsługa gościa w recepcji)
- obsługi konsumenta (przygotowanie potraw i napojów, przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi)
- komputerowej (systemy rezerwacyjne, sporządzanie dokumentów, prowadzenie korespondencji)
Uczniowie mają również możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji i umiejętności na kursach, które organizowane są w szkole np.: animacji czasu wolnego, kurs wychowawcy kolonijnego, kurs obsługi kasy fiskalnej, kelnerski i wiele innych.