konto
Technikum nr 6

Profile Technikum nr 6 Gliwice

1h6 [O] / Technik hotelarstwa (ang-niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

 

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 W ramach kwalifikacji HGT.03. uczeń przygotowywany jest do realizacji zadań związanych z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, przygotowaniem i podawaniem śniadań oraz organizacją usług dodatkowych zgodnie z zamówieniem.

W ramach kwalifikacji HGT.06. uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu rezerwacji usług hotelarskich, obsługi gości w recepcji, udzielania informacji turystycznej, oferowania usług dodatkowych zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami check-in i check-out oraz z rozliczeniem kosztów pobytu gościa.

 Ponadto uczniowie mają możliwość: 

 

  • doskonalenia umiejętności zawodowych przez udział w wycieczkach przedmiotowych do hoteli,
  • uczestniczenia w praktykach krajowych i zagranicznych,
  • zdobycia wiedzy i umiejętności związanych z obsługą profesjonalnych programów

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:

 

  • hotelarskiej (procedury check-in i check-out, obsługa gościa w recepcji)
  • obsługi konsumenta (przygotowanie potraw i napojów, przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi)
  • komputerowej (systemy rezerwacyjne, sporządzanie dokumentów, prowadzenie korespondencji)

 

Uczniowie mają również możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji i umiejętności na kursach, które organizowane są w szkole np.: animacji czasu wolnego, kurs wychowawcy kolonijnego, kurs obsługi kasy fiskalnej, kelnerski i wiele innych.