konto
Technikum nr 5

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 5 Olsztyn

1TI / Technik usług kelnerskich rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskijęzyk niemieckijęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
58.779.36123.9
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje w zawodzie: 

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich – egzamin zawodowy w klasie w klasie III.

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - egzamin zawodowy w klasie w klasie V

W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • profesjonalnego wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem i obsługą gości,
  • sztuki barmańskiej,
  • sztuki baristycznej,
  • sporządzania potraw i napojów,
  • rozliczania usług kelnerskich,
  • współpracy w zespole. 

Program nauki obejmuje: przedmioty ogólnokształcące, kształcenie zawodowe modułowe, język obcy angielski i niemiecki.

Absolwenci szkoły, którzy zdobyli kwalifikacje w zawodzie kelner mogą:

  • podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach,
  • podjąć dalszą naukę, uzyskać wykształcenie średnie oraz kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

 

 

1Ts / Technik technologii żywności rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskijęzyk niemieckijęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
80101.53136.05
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje w zawodzie:

  • SPC.02. – Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń – egzamin zawodowy w klasie III
  • SPC.07. - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych – egzamin zawodowy w klasie V

  Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • kształcenie zawodowe teoretyczne i praktyczne,
  • dwa języki obce: język angielski i język niemiecki,
  • praktyki zawodowe realizowane w zakładach produkcyjnych i laboratoriach.

 

 Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych;
  • kontroli jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego;
  • stosowania nowoczesnych i tradycyjnych metod i technologii produkcji żywności;
  • planowania i nadzorowania procesów produkcji żywności;
  • kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji;
  • prowadzenia badań przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych;
  • stosowania języka obcy zawodowego podczas wykonywania zadań zawodowych.

 

Absolwenci szkoły w zawodzie technik technologii żywności mogą podjąć pracę m.in. jako technolog żywności, laborant w laboratoriach przemysłu spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z towaroznawstwem żywności w przedsiębiorstwach zajmującym się produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych. Mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów.

1Tż / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskijęzyk niemieckijęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
73.65102.89153.9
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań – egzamin zawodowy w klasie III
  • HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin zawodowy w klasie V

 Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące, w tym plastyka,
  • kształcenie zawodowe modułowe,
  • dwa języki obce: język angielski i język niemiecki,
  • praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych.

 

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • planowania, analizowania i modyfikowania sposobu żywienia,
  • organizowania przyjęć okolicznościowych,
  • organizowania żywienia zbiorowego, stołówek, barów, kafeterii,
  • planowania, nadzorowania i rozliczania produkcji gastronomicznej,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • planowania i wykonywania usług gastronomicznych,
  • projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych.

 

Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów.