konto
Technikum nr 2

Profile Technikum nr 2 Września

I TMR / Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
95.25114.86160.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki

Absolwent w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie i ROL.08. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie):

  1. użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej,
  2. obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych,
  3. obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej GPS stosowanych w pojazdach, maszynach  i urządzeniach rolniczych,
  4. organizowania prac związanych z konserwacją i naprawą środków technicznych stosowanych w rolnictwie,
  5. prowadzenia pojazdów samochodowych i ciągników rolniczych (kategoria B i T).

Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Bezpieczeństwo i higiena pracy, Rysunek techniczny, Podstawy konstrukcji maszyn, Podstawy rolnictwa, Przepisy ruchu drogowego w kategoriach T i B, Maszyny rolnicze, Pojazdy rolnicze, Działalność gospodarcza w branży rolno-hodowlanej, Język obcy w technice rolniczej, Podstawy elektrotechniki i elektroniki, Urządzenia i systemy agrotroniki, Obróbka materiałów, Eksploatacja pojazdów rolniczych, Eksploatacja maszyn rolniczych, Eksploatacja systemów agrotronicznych, Nauka jazdy ciągnikiem i samochodem osobowym.

W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe w przedsiębiorstwach świadczących usługi mechanizacyjne, naprawcze, u serwisantów i dystrybutorów sprzętu rolniczego.

W ofercie dajemy możliwość praktycznej nauki z wykorzystaniem najnowocześniejszego zaplecza dydaktycznego i parku maszynowego w Centrum Badań i Rozwoju Nowoczesnych Technologii w Grzymysławicach, w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni, w Gospodarstwie Rolnym w Bierzglinku oraz podczas praktyk zawodowych. Po ukończeniu szkoły absolwent może kontynuować naukę, podejmując kierunkowe studia na wybranej przez siebie uczelni, prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji sprzętu rolniczego, przejąć i prowadzić gospodarstwo rolne, korzystając z dopłat bezpośrednich oraz funduszy unijnych, pracować jako menadżer przedsiębiorstw rolnych lub właściciel przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych związanych z techniką rolniczą, podjąć pracę zawodową na stanowisku przedstawiciela handlowego producentów sprzętu rolniczego lub  pracować jako serwisant renomowanych producentów sprzętu rolniczego rozprowadzanego na polskim rynku.

I TOT / Technik organizacji turystyki rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcygeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
133.3143.92174.85
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik Organizacji Turystyki

Absolwent w zawodzie technik organizacji turystyki będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych i HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych):

  1. organizowania działalności turystycznej,
  2. organizowania imprez i usług turystycznych,
  3. obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych,
  4. rozliczania imprez i usług turystycznych.

Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Podstawy turystyki, Podstawy działalności gospodarczej w turystyce, Geografia turystyczna, Organizacja imprez i usług turystycznych, Język angielski w turystyce, Marketing usług turystycznych, Obsługa turystyczna, Obsługa informatyczna w turystyce, Informacja turystyczna.

W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe w pensjonatach, obiektach agroturystycznych, punktach informacji turystycznej, muzeach, obiektach rekreacyjnych, firmach świadczących różne usługi turystyczne.
Szkoła posiada dobrze wyposażoną bazę kształcenia zawodowego: pracownię organizacji turystyki oraz geografii turystycznej, obsługi informatycznej w turystyce. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na uczelniach wyższych na wydziałach i kierunkach m.in. takich jak: turystyka i rekreacja, hotelarstwo, gastronomia, turystyka i krajoznawstwo, turystyka międzynarodowa, dietetyka w turystyce. Ponadto po ukończeniu specjalistycznych kursów może zostać pilotem wycieczek, przewodnikiem, animatorem lub rezydentem. Kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy m.in. w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, ośrodkach sportowych i rekreacyjnych, biurach obsługi ruchu turystycznego krajowego i zagranicznego, a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie turystyki i rekreacji.

I TW / Technik weterynarii rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) chemia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
137.8149.16172.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik Weterynarii

Absolwent w zawodzie technik weterynarii będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt i ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych):

  1. zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
  2. czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
  3. czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  4. prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt.  

Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Anatomia i fizjologia zwierząt, Pracownia anatomii, Produkcja zwierzęca, Pracownia produkcji zwierzęcej, Rozród i inseminacja zwierząt, Pracownia rozrodu i inseminacji zwierząt, Analityka weterynaryjna, Choroby zwierząt, Administracja weterynaryjna,  Prowadzenie działalności gospodarczej, Język angielski weterynaryjny, Przepisy ruchu drogowego, Nauka jazdy samochodem osobowym, Pracownia kontroli i nadzoru weterynaryjnego, Zajęcia praktyczne weterynaryjne.

W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe, np. w gabinetach weterynaryjnych, ogrodach zoologicznych.

W celu polepszenia jakości kształcenia zawodowego szkoła ściśle współpracuje z Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada dobrze wyposażoną bazę kształcenia weterynaryjnego: pracownię anatomii i zootechniki, salę zabiegową – prosektorium i laboratoria. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na studiach o charakterze weterynaryjnym, zootechnicznym oraz wielu innych kierunkach przyrodniczych. Kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy, m.in. w lecznicach weterynaryjnych, inspektoratach weterynaryjnych, laboratoriach weterynaryjnych, stacjach hodowli i unasienniania zwierząt.

I UG / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) chemia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
109.4128.08151.95
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań i HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych):

  1. oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  2. sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  3. planowania i oceny żywienia,
  4. organizowania produkcji gastronomicznej,
  5. planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, Działalność gospodarcza w gastronomii, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Język angielski w gastronomii, Zasady żywienia, Organizacja produkcji gastronomicznej, Usługi gastronomiczne, Pracownia gastronomiczna, Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, Obsługa konsumentów w gastronomii.

W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe w restauracjach, kawiarniach, barach, punktach gastronomicznych, pensjonatach.

Szkoła posiada dobrze wyposażoną bazę kształcenia zawodowego: laboratoria mikrobiologii i analizy środków spożywczych, pracownię żywieniową oraz obsługi konsumenta. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach technologii żywności uniwersytetów przyrodniczych oraz wielu innych kierunkach przyrodniczych. Kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy, m.in. w zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych, gospodarstwach agroturystycznych, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach ochrony konsumenta, a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarsko-gastronomicznych.