konto
Technikum nr 10

Ocena: 1.88

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 10 Katowice

1b [O] / Technik weterynarii (ang*-niem*) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) chemia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykachemiabiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
41.45104.96163.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik weterynarii jest zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy, Jest polecany tym wszystkim, którzy chcieliby sprawować opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych oraz wykonywać zabiegi sanitarno-higieniczne i fizykoterapeutyczne. Technik weterynarii pomaga lekarzowi weterynarii w codziennej praktyce zawodowej.

Po zdobyciu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik weterynarii może podwyższyć kwalifikacje na studiach w szkołach wyższych na kierunkach: zootechnika, rolnictwo, agroturystyka, weterynaria oraz przetwórstwo spożywcze, a także na wielu innych kierunkach przyrodniczych. Dodatkowo może ukończyć kurs kwalifikacyjny w zakresie zawodów pokrewnych, np. technik agrobiznesu, technik rolnik, technik hodowca koni.

Zawód ten przygotowuje do pracy w: lecznicach, przychodniach dla zwierząt, zakładach higieny weterynaryjnej, laboratoriach weterynaryjnych, zakładach przetwórstwa mięsnego, rzeźniach, ogrodach zoologicznych, schroniskach dla zwierząt, fermach, zakładach hodowli oraz unasiennienia zwierząt, Inspekcji Weterynaryjnej.

Technik weterynarii może również prowadzić własną działalność w ramach hodowli zwierząt, doradztwa hodowlanego czy usług inseminacyjnych. Może prowadzić samodzielne gospodarstwo rolnicze lub zatrudnić się w firmach związanych z agrobiznesem. Może również pracować jako trener, specjalista w zakresie opieki i zabiegów kosmetycznych u małych zwierząt, pracownik sklepu z artykułami dla zwierząt.

Jeżeli kochasz zwierzęta, chcesz aby Twoja pasja była także zawodem, wybierz naszą szkołę :)

A co Cię czeka w naszej szkole? Na pewno dużo interesujących zajęć programowych jaki i dodatkowych przeprowadzanych w dobrze wyposażonych pracowniach. Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są przez nauczycieli praktyków. W większości są to lekarze weterynarii, egzaminatorzy i najważniejsze... mają to coś i wiedzą jak przygotować Was najlepiej do egzaminu zawodowego oraz do pracy w sektorze weterynaryjnym.

1a / Technik technologii żywności rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

chemia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskijęzyk obcychemia
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik technologii żywności to zawód dla osób kreatywnych, interesujących się zdrowym stylem życia, lubiących pracę w laboratorium, zainteresowanych procesami produkcji żywności.

Uczniowie technikum w zawodzie technik technologii żywności wybierają podczas rekrutacji jedną z kwalifikacji: 

  • produkcja wyrobów cukierniczych,
  • produkcja wyrobów piekarskich,
  • produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych. 

Ponadto wszyscy kształcą się w ramach kwalifikacji: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Praktyki zawodowe w technikum zaczynają się w klasie II. Odbędziesz je w małych i średnich zakładach spożywczych.

Uczniowie technikum mogą brać udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności, osiągając tytuły laureatów (pierwsze miejsca) i finalistów. Uzyskane tytuły zwalniają ich z egzaminu z przygotowania zawodowego (w części teoretycznej) z najwyższym, 100% wynikiem. Przede wszystkim jednak otrzymują indeksy na kierunki związane z produkcją żywności i  żywieniem człowieka na prestiżowe uniwersytety przyrodnicze i rolnicze w Polsce.

Nauczyciele pracujący w naszej szkole to profesjonaliści, zapaleńcy zdolni zachęcić każdego ucznia do nauki i rozwijania swoich umiejętności i wszelakich talentów. W większości są to nauczyciele dyplomowani, egzaminatorzy i najważniejsze... mają to coś! Bez wątpienia - to praktycy z pasją. Nasza kadra wie, jak przygotować Was najlepiej do egzaminu maturalnego i zawodowego.

Nasi Absolwenci mogą pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności. Co istotne - wiedza nabyta w naszej szkole pozwoli Wam nie tylko znaleźć atrakcyjną pracę, otworzy drogę na studia, ale pozwoli Wam zdrowo żyć.