konto
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Ocena: 2.67

Oceń Placowkę

Profile Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Lublin

1at / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język hiszpański język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiajęzyk angielski
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
64.45104.01159.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik żywienia i usług gastronomicznych-zawód o charakterze usługowym

Dodatkowe umiejętności zawodowe (DUZ): barista - profesjonalne techniki parzenia kawy, akademia kulinarna - sporządzanie i serwowanie nowych dań

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

W trakcie nauki w zawodzie będziesz poznawać arkana sztuki kulinarnej oraz nauczysz się sporządzać dania o niepowtarzalnych smakach, zgodnie z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Zdobędziesz przydatne na rynku pracy umiejętności zawodowe oraz nauczysz się planować, organizować i obsługiwać imprezy okolicznościowe. Poszerzysz także wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.

Realizacja zajęć z zakresu technik baristycznych i barmańskich oraz akademii kulinarnej pozwoli Ci uzyskać dodatkowe umiejętności przydatne na współczesnym rynku pracy.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!

 

1cdt1 / Technik organizacji turystyki rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język hiszpański język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk angielski
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
66.1587.86122.55
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik organizacji turystyki - zawód o charakterze usługowym.

Dodatkowe umiejętności zawodowe (DUZ): pilotaż wycieczek, animacja czasu wolnego

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
  • HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

W trakcie nauki w zawodzie zdobędziesz umiejętności organizacji, realizacji oraz rozliczania imprez i usług turystycznych. Dzięki licznym podróżom poszerzysz swoją wiedzę na temat geografii turystycznej Polski i świata. Wartością dodaną podróży jest doskonalenie umiejętności językowych, pożądanych na współczesnym rynku pracy.

Dzięki zajęciom z zakresu pilotażu i przewodnictwa w turystyce oraz animacji czasu wolnego poszerzysz swoje umiejętności zawodowe.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • podjąć pracę w biurach podróży, na lotniskach, w hotelach oraz obiektach informacji turystycznej
  • zostać pracownikiem organizacji zajmujących się organizacją i promocją turystyki
  • pełnić funkcje przewodnika, pilota i rezydenta

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Agroturystyka
  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Ekonomia
  • Logistyka
  • Turystyka i rekreacja
  • Zarządzanie i marketing

Lubisz podróżować, poznawać ciekawych ludzi – zostań technikiem organizacji turystyki!

1cdt2 / Technik hotelarstwa rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język hiszpański język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk angielski
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
70.25107.19155.7
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik hotelarstwa - zawód o charakterze usługowym

Dodatkowe umiejętności zawodowe (DUZ): podstawy zarządzania kosztami w hotelarstwie, animacja czasu wolnego

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

W trakcie nauki w zawodzie zdobędziesz umiejętności fachowej i kompleksowej obsługi gościa hotelowego oraz poznasz techniki pracy na stanowiskach w różnych rodzajach bazy hotelowej. Rozwiniesz swoje umiejętności z szeroko rozumianego savoir–vivre, a także poszerzysz znajomość języka obcego zawodowego.

Realizacja zajęć z zakresu zarządzanie kosztami w hotelarstwie oraz animacji czasu wolnego pozwoli Ci uzyskać dodatkowe umiejętności przydatne na współczesnym rynku pracy.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • podjąć pracę w hotelu, pensjonacie, zakładzie uzdrowiskowym
  • być pracownikiem biura lub agencji turystycznej oraz organizacji branżowej
  • prowadzić własną działalność agroturystyczną
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko menedżera hotelu lub innej instytucji branżowej

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Agroturystyka
  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Finanse i rachunkowość
  • Marketing
  • Turystyka i rekreacja
  • Zarządzanie

Jesteś otwarty, komunikatywny, chcesz spotykać ciekawych ludzi – zostań technikiem hotelarstwa!