1at / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
biologia (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologia | język angielski |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
64.45 | 104.01 | 159.25 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Technik żywienia i usług gastronomicznych-zawód o charakterze usługowym
Dodatkowe umiejętności zawodowe (DUZ): barista - profesjonalne techniki parzenia kawy, akademia kulinarna - sporządzanie i serwowanie nowych dań
Kwalifikacje w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie nauki w zawodzie będziesz poznawać arkana sztuki kulinarnej oraz nauczysz się sporządzać dania o niepowtarzalnych smakach, zgodnie z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Zdobędziesz przydatne na rynku pracy umiejętności zawodowe oraz nauczysz się planować, organizować i obsługiwać imprezy okolicznościowe. Poszerzysz także wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.
Realizacja zajęć z zakresu technik baristycznych i barmańskich oraz akademii kulinarnej pozwoli Ci uzyskać dodatkowe umiejętności przydatne na współczesnym rynku pracy.
Po ukończeniu nauki możesz:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Biotechnologia
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Hotelarstwo i gastronomia
- Technologia żywności i żywienie człowieka
Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!