I k/s / Kucharz rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologiafizykageografiahistoria | biologiafizykageografiahistoria |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
26.25 | 43.29 | 80.35 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Kucharz – zawód znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Dobry kucharz obecnie ma możliwość zostać gwiazdą telewizji.
Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:
- profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;
- sporządzaniem potraw i napojów;
- planowaniem zakupów;
- planowaniem i sporządzaniem kart menu;
- obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;
- poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;
- współpracą w zespole.