1 K / Kucharz rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologiachemiageografiajęzyk obcyplastykatechnika | biologiachemiageografiajęzyk obcyplastykatechnika |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
56.65 | 82.76 | 111.9 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
KUCHARZ
W trakcie nauki uczeń zdobywa umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
Innowacja:
KREATYWNY GASTRONOM
Uczniowie w czasie zajęć uczą się:
- najnowszych trendów sztuki kelnerskiej,
- właściwej postawy w pracy kelnera,
- umiejętności prawidłowej obsługi gościa,
- zasad obsługi zgodnie z protokołem dyplomatycznym,
- skutecznych narzędzi sprzedaży kelnerskiej,
- wiedzy towaroznawczej o napojach alkoholowych i bezalkoholowych,
- miksologii,
- metod komponowania koktajli poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych,
- wiedzy towaroznawczej o kawie,
- działania i obsługi ekspresu ciśnieniowego,
- umiejętności spieniania mleka,
- sporządzania kawy i sposobów ich podawania,
- sztuki latte art,
- nowych trendów sztuki baristycznej.
Szkoła organizuje ponadto kursy doskonalące umiejętności zawodowe: zdobnictwo cukiernicze, barmański, baristyczny oraz kelnerski, które pozwalają uczniom zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe poświadczone zaświadczeniem o ich ukończeniu.
Wszystkie podjęte działania gwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększają możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w mniejszych zakładach gastronomicznych, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu kwalifikacji. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i przygotowania zawodowego wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.
Zajęcia praktyczne organizuje szkoła we własnych pracowniach szkolnych, a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem nauczyciela.
Możliwości zatrudnienia ucznia kształcącego się w zawodzie kucharz w: restauracjach, barach, kawiarniach oraz zakładach żywienia zbiorowego - stołówkach, sanatoriach, internatach, pensjonatach, szpitalach itp. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną.
Po zakończeniu 3-letniej nauki uczeń szkoły branżowej przystępuje do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań i otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie kucharz. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.