konto
Technikum nr 3

Ocena: 3.4

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 3 Toruń

1A / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
42.680.31147.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Żywienie dietetyczne, sportowe, catering eventowy.

 

  • ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania
  • sporządza i wydaje potrawy oraz napoje
  • planuje i analizuje sposoby żywienia
  • organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne

 

 

Jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. W trakcie nauki zdobędziesz kompetencje zawodowe do pracy na stanowisku kucharza oraz do profesjonalnej organizacji żywienia i usług gastronomicznych.

Alternatywą jest możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który umożliwia rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz daje szanse na ciekawą karierę w kraju i za granicą.

 

Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:

HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

 

Sukcesy kulinarne są w zasięgu Twoich możliwości.

1H / Technik hotelarstwa rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
68.198.24148.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK HOTELARSTWA

Wellness, Spa & Beauty

 

  • planuje i realizuje usługi recepcji
  • obsługuje gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  •  
  • prowadzi działalność promocyjną oraz sprzedaż usług hotelarskich, rozlicza koszty pobytu w hotelu
  •  
  • organizuje imprezy okolicznościowe i konferencje, przygotowuje i podaje śniadania

 

Hotelarstwo to branża świadcząca usługi na rzecz potencjalnych gości. Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, jednak hotelarstwo wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy i umiejętności, wysokiego morale oraz kultury osobistej.

Technik hotelarstwa to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. Hotelarz świadczy fachową i kompleksową obsługę gościa hotelowego w różnych rodzajach i kategoriach bazy noclegowej.

 

Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:

HGT.03. – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. – Realizacja usług w recepcji

 

 

Jest to jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów.

 

1T / Technik organizacji turystyki rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
63.398.65170.75
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

Rekreacja i fitness

 

  • organizuje działalność turystyczną, imprezy i usługi turystyczne
  • obsługuje klientów turystycznych, kalkuluje i rozlicza koszty imprez, konferencji i kongresów
  •  
  • zdobywa umiejętności do wykonywania pracy pilota wycieczek i przewodnika turystycznego

 

 

Technik organizacji turystyki to oferta dla ludzi pełnych entuzjazmu, pogody ducha i życzliwości, dla ludzi, którzy tęsknią za przygodą i są ciekawi świata.

 

Technik Organizacji Turystyki organizuje działalność turystyczną; przygotowuje, sprzedaje, realizuje i rozlicza imprezy i usługi turystyczne; udziela informacji turystycznej; obsługuje klientów korzystających z usług turystycznych, np. przewodnickich, pilotażu, noclegowych; obsługuje konferencje, kongresy; prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług turystycznych oraz obsługą klientów; prowadzi działania marketingowe na rzecz turystyki. 

W tym zawodzie zdobędziesz umiejętności wykorzystania nowoczesnych technologii, obsługi programów komputerowych, realizowania zadań w systemach rezerwacyjnych oraz wykorzystania nowoczesnych rozwiązań technologicznych.

Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:

HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych

HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych