konto
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 8

Profile Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 8 Bielsko-Biała

1a/x(warsztat) [O] / Kucharz (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
5972.9296.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacja:

 

  • Przygotowanie i wydawanie dań

 

Specjalizacja: nowe trendy w gastronomii

 

 

 

 

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz;

– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych;

– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.

 

Perspektywy zawodowe – praca:

Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– restauracjach,

– salach bankietowych,

– centrach konferencyjno-bankietowych,

– domach gościnnych,

– pizzeriach.

1a/x(zakład) [O] / Kucharz (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
42.661.14112.9
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacja:

 

  • Przygotowanie i wydawanie dań

 

 

 

 

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz;

– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych;

– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.

 

Perspektywy zawodowe – praca:

Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– restauracjach,

– salach bankietowych,

– centrach konferencyjno-bankietowych,

– domach gościnnych,

– pizzeriach.

1c [O] / Cukiernik (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
38.460.48104.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacja:

 

  • Produkcja wyrobów cukierniczych

 

 

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie cukiernik;

– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z zastosowaniem tradycyjnych i nowoczesnych receptur cukierniczych a także profesjonalną produkcją i dekoracją ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,

– zdobywasz umiejętności współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej

– potrafisz zaplanować przyjęcia okolicznościowe i usługi cateringowe,

 

 

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole

II stopnia.

Perspektywy zawodowe – praca:

Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– w zakładach cukierniczych produkujących karmelowe, czekoladowe, trwałe pieczywo cukiernicze,

– zakładach przemysłu spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,

– zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery

– restauracjach, hotelach, promach, statkach pasażerskich i punktach gastronomicznych

– prowadzić własną działalność gospodarczą.