/ kucharz rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | geografia | język obcy |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
• zdobycie dyplomu w zawodzie kucharz,
• uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
• absolwentom, po uzyskaniu dyplomu kucharza, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- zasad żywienia człowieka,
- technologii gastronomicznej,
- przygotowania i wykonania potraw,
- obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
- wykorzystania komputera w pracy.
Możliwości pracy w zawodzie:
· w restauracjach;
· w hotelach; kawiarniach,
· w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;
· w szpitalach, sanatoriach, szkołach;
· we własnej firmie.