konto
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4

Profile Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 Szczecin

/ kucharz rok: 2024/2025

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Nauka w tym zawodzie umożliwia:

•   zdobycie dyplomu w zawodzie kucharz,

•   uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
 

•  absolwentom, po uzyskaniu dyplomu kucharza, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.

 

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zasad żywienia człowieka,
  • technologii gastronomicznej,
  • przygotowania i wykonania potraw,
  • obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
  • wykorzystania komputera w pracy.

Możliwości pracy w zawodzie:

·  w restauracjach; 

·   w hotelach; kawiarniach, 

·   w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych; 

·   w szpitalach, sanatoriach, szkołach; 

·   we własnej firmie.

/ cukiernik rok: 2024/2025

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Nauka w tym zawodzie umożliwia:

· zdobycie dyplomu w zawodzie cukiernik,

· uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,

· absolwentom, po uzyskaniu dyplomu cukiernika, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.

 

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych, 
  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych, 
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych, 
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

 

Możliwości pracy w zawodzie:  

  • w hotelach, sanatoriach,
  • w lodziarniach,
  • w restauracjach;
  • w kawiarniach, 
  • w halach produkcyjnych;
  • we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.

/ kelner rok: 2024/2025

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!

Dodatkowy język: język angielski

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

·    zdobycie dyplomu w zawodzie kelner

·    uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:

      HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich

·    absolwentom, po uzyskaniu dyplomu w zawodzie kelner, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia  lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych,  prowadzonych przez naszą szkołę.

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  •     sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  •     wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
  •     rozliczania usług kelnerskich.

 

Możliwości pracy w zawodzie

Możesz pracować między innymi: 

•   w restauracjach; zakładach gastronomicznych; 

•   w hotelach; 

•   w kawiarniach, pubach, dyskotekach; 

•   w firmach cateringowych; 

•    podczas imprez okolicznościowych; 

•    we własnej firmie.

/ pracownik obsługi hotelowej rok: 2024/2025

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!

Dodatkowy język: język angielski

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

·          zdobycie dyplomu w zawodzie pracownik obsługi hotelowej

·          uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:

       HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

·  absolwentom, po uzyskaniu dyplomu, podniesienia swoich kwalifikacji na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

·           obsługi gości wyjeżdżających i przyjeżdżających do hotelu

·           utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych

·           przygotowania i podawania śniadań

·           organizacji usług dodatkowych, np. konferencji wesel, eventów

·           planowania własnej kariery zawodowej

 

Możliwości pracy w zawodzie

Możesz pracować między innymi: 

•           w hotelach, pensjonatach i motelach; 

•           w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych; 

•           w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA; 

•           w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach; 

•           w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej; 

•           na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej.