1k1 / Kucharz rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologiageografiaWOS |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
14 | 56.2 | 85.3 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w 3-letniej Branżowej Szkole I Stopnia i umożliwia uzyskanie zawodu kucharz po zdaniu egzaminu z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
W ramach tej kwalifikacji uczeń przygotowany jest do wykonywania zadań zawodowych związanych z przechowywaniem żywności, sporządzaniem potraw i napojów dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów, ekspedycji potraw i napojów.
W zakres jego prac wchodzi również planowanie produkcji, opracowywanie receptur, właściwy dobór surowców, a także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni i ocena jakościowa wyprodukowanych potraw.
Uczniowie mają możliwość:
- realizowania swoich zainteresowań i pasji kulinarnych,
- rozwijania umiejętności sporządzania potraw i napojów, sztuki dekorowania i podawania przygotowanych dań w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie,
- udziału w konkursach i warsztatach kulinarnych,
- poznania różnych kultur kulinarnych, potraw kuchni polskiej i kuchni innych narodów.
Zawód ten przygotowuje też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Uczniowie mają również możliwość udziału w profesjonalnych kursach zawodowych (barman, barista), akredytowania swoich umiejętności i uzyskania certyfikatu honorowanego przez pracodawców w kraju i za granicą, a także kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II Stopnia.
Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach zawodowych metodami ćwiczeń symulacyjnych, a zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych wyposażonych w profesjonalne, nowoczesne urządzenia gastronomiczne, w realnych warunkach pracy w gastronomii. Uczniowie mają możliwość przygotowywania potraw na zamówienie i obsługi imprez okolicznościowych, mogą odbywać staże u pracodawców, dlatego muszą posiadać odpowiedni strój kucharski oraz badania sanitarno-epidemiologiczne.