konto
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 2

Profile Branżowa Szkoła I Stopnia nr 2 Gliwice

1k1 / Kucharz rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
1456.285.3
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w 3-letniej Branżowej Szkole I Stopnia i umożliwia uzyskanie zawodu kucharz po zdaniu egzaminu z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

W ramach tej kwalifikacji uczeń przygotowany jest do wykonywania zadań zawodowych związanych z przechowywaniem żywności, sporządzaniem potraw i napojów dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów, ekspedycji potraw i napojów. 

W zakres jego prac wchodzi również planowanie produkcji, opracowywanie receptur, właściwy dobór surowców, a także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni i ocena jakościowa wyprodukowanych potraw.

Uczniowie mają możliwość: 

  • realizowania swoich zainteresowań i pasji kulinarnych,
  • rozwijania umiejętności sporządzania potraw i napojów, sztuki dekorowania i podawania przygotowanych dań w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie,
  • udziału w konkursach i warsztatach kulinarnych,
  • poznania różnych kultur kulinarnych, potraw kuchni polskiej i kuchni innych narodów.

Zawód ten przygotowuje też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

Uczniowie mają również możliwość udziału w profesjonalnych kursach zawodowych (barman, barista), akredytowania swoich umiejętności i uzyskania certyfikatu honorowanego przez pracodawców w kraju i za granicą, a także kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II Stopnia.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach zawodowych metodami ćwiczeń symulacyjnych, a zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych wyposażonych w profesjonalne, nowoczesne urządzenia gastronomiczne, w realnych warunkach pracy w gastronomii. Uczniowie mają możliwość przygotowywania potraw na zamówienie i obsługi imprez okolicznościowych, mogą odbywać staże u pracodawców, dlatego muszą posiadać odpowiedni strój kucharski oraz badania sanitarno-epidemiologiczne.

1kl2 / Kelner rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
36.657.3189.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kształcenie w zawodzie kelner odbywa się w 3-letniej Branżowej Szkole I Stopnia i umożliwia uzyskanie zawodu kelner po zdaniu egzaminu z kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.

 CELE KSZTAŁCENIA

W ramach kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;

2) wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;

3) rozliczania usług kelnerskich.

 

W zawodzie kelnera szczególnie ważna jest dokładność, a także zdolność koncentracji i podzielność uwagi. Ze względu na specyfikę zawodu, od kelnera wymaga się także wrażliwości estetycznej i smakowej oraz sprawności manualnej.

Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności poprzez udział w kursach barmańskich, baristycznych, sommelierskich i innych.

Zajęcia praktyczne będą odbywały się w klasie pierwszej w warsztatach szkolnych, a od klasy drugiej u pracodawców.