Technik technologii żywności to zawód ciekawy, dający bardzo duże możliwości zatrudnienia.
Nasza szkoła jako jedyna w Warszawie oferuje uczniom kształcenie się w tym zawodzie i zdobycie kwalifikacji z zakresu cukiernictwa na poziomie technikum.
Możliwości po ukończeniu szkoły:
1.Praca w zakładach cukierniczych, gastronomicznych, hotelach w charakterze:
- cukiernika
- technologa
- managera
- kontrolera jakości.
2.Prowadzenie własnej działalności gospodarczej (absolwent potrafi przygotować biznesplan, założyć i prowadzić własną firmę).
3.Podjęcie studiów – szkoła dobrze przygotowuje do studiów na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem.
Umiejętności absolwenta:
- dobra znajomość dwóch języków obcych,
- wytwarzanie efektownych wyrobów cukierniczych,
- wdrażanie zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniającej bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
- planowanie, monitorowanie i nadzorowanie produkcji żywności,
- wykonywanie badań oraz ocena jakościowa żywności.
Absolwenci technikum są poszukiwanymi i chętnie zatrudnianymi specjalistami na rynku krajowym oraz na rynkach zagranicznych.
Absolwenci po zdaniu egzaminów, do których przygotowuje szkoła, otrzymują dyplomy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie oraz Europass – Suplement do dyplomu wydany w języku polskim i angielskim.