Rodzaj:technikum / publiczna
Strona:Przejdź na stronę szkoły
e-mail:sekretariat@komorska.edu.pl
Tel.:(22) 610-35-88
Adres:ul. Komorska 17/23 , 04-161 Warszawa
Języki:
Szkoła posiada nowoczesną bazę, w tym doskonale wyposażone pracownie technologiczne oraz analizy żywności, pracownię obsługi konsumenta i pracownię barmańską, gdzie uczniowie zdobywają umiejętności potrzebne do wykonywania przyszłego zawodu. Wyposażenie stanowią nowoczesne urządzenia, które odpowiadają standardom europejskim. Placówka dysponuje pracowniami informatycznymi i internetowym centrum informacji multimedialnej. Zajęcia sportowe prowadzone są w sali gimnastycznej, siłowni i sali tenisa stołowego. Uczniowie zdobywają umiejętności praktyczne w renomowanych warszawskich restauracjach, cukierniach i hotelach takich jak: Sheraton, Bristol, Westin, Mercure, MDM, Lord, Polonia Palace, Marriott Warsaw Airport, Novotel Airport, Victoria, Hyatt oraz w Centrum Kształcenia Praktycznego. Tajniki zawodu poznają pod nadzorem znanych szefów kuchni i cukierni oraz mistrzów kelnerstwa. Młodzież uczestniczy w dodatkowych szkoleniach organizowanych przy współudziale Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, mistrzów cukiernictwa i gastronomii, kelnerstwa. Szkoła uzyskała certyfikat Prezydenta m. st. Warszawy "Wars i Sawa". Ponadstandardowe umiejętności uczniów kształtowane są w czasie realizacji projektów z wykorzystaniem środków z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz projektów Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Młodzież uczestniczy z sukcesami w licznych konkursach i olimpiadach o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Szkoła osiąga wysokie wyniki zdawalności egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Jest ośrodkiem egzaminacyjnym upoważnionym przez OKE do przeprowadzania egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Szkoła podejmuje współpracę z partnerami zagranicznymi. Wielokrotnie gośćmi szkoły były delegacje pracodawców, przedstawicieli ambasad, dyrektorów szkół, uczniów oraz innych instytucji z takich krajów jak: Niemcy, Francja, Włochy, Szwecja, Hiszpania, Litwa i Ukraina. Uczniowie rozwijają swoje zainteresowania na zajęciach pozalekcyjnych. Oprócz kół przedmiotowych działają koła: cukiernicze, gastronomiczne i sportowe.