1TB / technik technologii żywności (ang/hisz) rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
język angielski (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologiageografia | język obcy |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
104.85 | 124.6 | 159.25 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Zakres kształcenia w zawodzie TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI został poszerzony o kontrolę jakości i bezpieczeństwo żywności.
TO INNOWACJA PEDAGOGICZNA
W procesie kształcenia poznasz sposoby wytwarzania najlepszej bezpiecznej żywności, zgodnie z wyodrębnionymi w tym zawodzie, a wybranymi przez ciebie kwalifikacjami:
- PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZNYCH
- PRODUKCJA WYROBÓW SPOŻYWCZYCH Z WYKORZYSTANIEM MASZYN I URZĄDZEŃ
Technik technologii żywności zajmuje się również opracowywaniem nowych asortymentów produktów żywnościowych i technologii ich wytwarzania. Organizuje i nadzoruje proces ich produkcji. Zajmuje się badaniem i oceną żywności.
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE
Wiedzę teoretyczną będziesz pogłębiał na zajęciach praktycznych i praktykach zawodowych, które odbywają się w zakładach przemysłu spożywczego w Toruniu: Fabryka Cukiernicza KOPERNIK S.A., Piekarnia, Ciastkarnia Bartkowscy, OSM w Łowiczu, Zakład Mleczarski w Toruniu, Firma LACPOL Sp. z o.o., Cafe Molus.
DODATKOWE KWALIFIKACJE:
- KONTROLA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – kurs,
- PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH,
- CUKIERNICTWO ARTYSTYCZNE – kurs,
- DIETETYKA - zajęcia dodatkowe dla wszystkich chętnych uczniów,
- KURS BARMAŃSKI - profesjonalny kurs dla pełnoletnich uczniów.