konto
Technikum nr 8

Profile Technikum nr 8 Bielsko-Biała

1TT [O] / Technik technologii żywności (ang-fra,niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
70.793.03136.65
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje:

  • Produkcja wyrobów cukierniczych
  • Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

 

Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika technologii żywności;
  • kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy
  • w zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi;
  • po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą;

 

Perspektywy zawodowe – praca:

po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w:

 

  • zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego,
  • zakładach cukierniczo-piekarniczych,
  • tłuszczowych, przetwórniach mleka, mięsa, warzywno-owocowych,
  • wytwórniach makaronów, koncentratów spożywczych, laboratoriach zakładowych, komórkach marketingowych.
  • ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.

1TUK [O] / Technik usług kelnerskich (ang-niem,wlo) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki język włoski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
64.288.39117.2
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje:

  • Wykonywanie usług kelnerskich
  • Organizacja usług gastronomicznych

Specjalizacja: Barman/Barista

 

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika usług kelnerskich;
  • otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez;
  •  
  • możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

 

1TŻ [O] / Technik żywienia i usług gastronom. (ang-fra,wlo,niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski język niemiecki język włoski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiachemia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
54.6584.39154.2
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Kwalifikacje:

  • Przygotowywanie i wydawanie dań
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Specjalizacja: Dietetyka lub kuchnia roślinna

Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu;

Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych,

a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.