1TT [O] / Technik technologii żywności (ang-fra,niem) rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
język angielski (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologiachemia |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
70.7 | 93.03 | 136.65 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Kwalifikacje:
- Produkcja wyrobów cukierniczych
- Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie
- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika technologii żywności;
- kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy
- w zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi;
- po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą;
Perspektywy zawodowe – praca:
po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w:
- zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego,
- zakładach cukierniczo-piekarniczych,
- tłuszczowych, przetwórniach mleka, mięsa, warzywno-owocowych,
- wytwórniach makaronów, koncentratów spożywczych, laboratoriach zakładowych, komórkach marketingowych.
- ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.