konto
Technikum nr 6

Ocena: 4

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 6 Łódź

1tb2 / Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiajęzyk obcy
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
23.174.13107.75
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności, sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych. 

Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej. Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • Instytucje i laboratoria badające jakość żywności;
  • Zakłady produkujące żywność, centra dystrybucyjne, hurtownie.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Nauka trwa pięć lat po szkole podstawowej. Uczniowie są przygotowywani do egzaminu maturalnego oraz egzaminów zawodowych.

Przebieg nauki

Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają i uzupełniają podczas zajęć zakładach produkcyjnych (dział produkcji oraz laboratorium), centrach handlowych oraz laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące, w tym: dwa języki obce – język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki;
  • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i ogólną technologię żywności, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, wdrażanie i dokumentowanie systemów zarządzania jakością, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy. 

Praktyki zawodowe

Praktyki zawodowe zaplanowano w klasie drugiej (cztery tygodnie) i w klasie czwartej (cztery tygodnie). W trakcie ich trwania uczniowie weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. 

 

Egzaminy

  • w klasie trzeciej – egzamin zawodowy z zakresu kwalifikacji SPC.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych;
  • w klasie piątej – egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Po zdaniu każdego egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat danej kwalifikacji.
Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

Po ukończeniu ostatniej klasy uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.

 

Możliwość kariery po ukończeniu szkoły: 

  • pracować w laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant, w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji; w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP; w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności;
  • po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;
  • prowadzić własną firmę branży spożywczej;
  • kontynuować naukę na wyższej uczelni.

1ta, 1tb1 / Technik technologii żywności z kwa. cukierniczą z el.deko. rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiajęzyk obcy
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
4782.49135.2
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

  • Technik technologii żywności to zawód dla zainteresowanych produkcją żywności i jej jakością, dający bardzo szerokie możliwości zatrudnienia. Uczniowie poznają zarówno nowoczesne jak i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności, zasady zdrowego odżywiania, metody badania oraz sposoby zapewnienia najwyższych standardów jakości żywności. Innowacja pedagogiczna pozwoli uczniom na rozwinięcie swoich umiejętności podczas nowatorskiego dekorowania wyrobów cukierniczych. W trakcie zajęć kształtowane będą umiejętności barwienia natryskowego, wykonywania elementów zdobniczych z mas cukrowych, lukru królewskiego, karmelu i czekolady. Uczniowie zapoznani zostaną z wykorzystaniem ciekłego azotu i elementów kuchni molekularnej w dekoratorstwie cukierniczym.

    Nauka trwa pięć lat. Uczniowie są przygotowywani do egzaminu maturalnego oraz egzaminów zawodowych.

    Przebieg nauki

    Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają podczas wycieczek do zakładów produkcyjnych oraz zajęć w laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

    Program nauczania obejmuje:

    • przedmioty ogólnokształcące, w tym dwa języki obce – język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki,
    • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.

    Praktyki zawodowe

    W klasie drugiej i czwartej uczniowie odbywają praktyki zawodowe, łącznie 8 tygodni. W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. 

    Egzaminy

    • Pod koniec klasy trzeciej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”.
    • Pod koniec pierwszego półrocza klasy piątej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.07 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”

    Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika technologii żywności.

    • Po ukończeniu klasy piątej uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.
      • atrakcyjna praca zarówno w cukierniach i działach deserowni w restauracjach, hotelach, kawiarniach jak i w nowoczesnych zakładach produkujących żywność - jako technolog, menadżer lub pracownik laboratorium,
      • prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
      • kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.

     

1tc / Technik technologii żywności z kw. cukier. z el.diet.sport. rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
30.3565.48141.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

  • Technik technologii żywności to zawód dla zainteresowanych produkcją żywności i jej jakością, dający bardzo szerokie możliwości zatrudnienia. Uczniowie poznają zarówno nowoczesne jak i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności, zasady zdrowego odżywiania, metody badania oraz sposoby zapewnienia najwyższych standardów jakości żywności. Innowacja pedagogiczna pozwali uczniom na poszerzenie swojej wiedzy w zakresie zasad żywienia, przeliczania wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów. Dodatkowe zajęcia wychowania fizycznego są nieodzownym elementem połączenia wiedzy teoretycznej z praktyczną dotyczącą zdrowego stylu życia.

    Przebieg nauki

    Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają podczas wycieczek do zakładów produkcyjnych oraz zajęć w laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

    Program nauczania obejmuje:

    • przedmioty ogólnokształcące, w tym dwa języki obce – język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki,
    • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy. 

     

    Praktyki zawodowe

    W klasie drugiej i czwartej uczniowie odbywają praktyki zawodowe, łącznie 8 tygodni. W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy.  

    Egzaminy

    • pod koniec klasy trzeciej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”.
    • pod koniec pierwszego półrocza klasy piątej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.07 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”

    Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika technologii żywności.

    • Po ukończeniu klasy piątej uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego. 
      • atrakcyjna praca zarówno w cukierniach i działach deserowni w restauracjach, hotelach, kawiarniach jak i w nowoczesnych zakładach produkujących żywność - jako technolog, menadżer lub pracownik laboratorium,
      • innowacja pedagogiczna pozwoli nabyć umiejętności potrzebne dla trenera personalnego
      • prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
      • kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.

    Możliwości kariery po ukończeniu szkoły: