konto
Technikum nr 5

Ocena: 4

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 5 Gliwice

1ar1 / Technik handlowiec rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
46.385.4120.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik handlowiec - specjalizacja: marketing

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje;

  • HAN.01. PROWADZENIE SPRZEDAŻY
  • HAN.02. PROWADZENIE DZIAŁAŃ HANDLOWYCH

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik handlowiec jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

W ramach pierwszej kwalifikacji:

- organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;

- wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży;

W ramach drugiej kwalifikacji:

- prowadzenia działań reklamowych i marketingowych;

- organizowania i prowadzenia działalności handlowej;

- zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa;

- planowania działań sprzedażowych i monitorowania ich efektów;

- aktywnej komunikacji z klientem biznesowym.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:

  • Organizacji handlu ( zajęcia praktyczne m in. obsługa kas fiskalnych, metkownicy, czytnika kodów; )
  • komputerowych (pracownia księgowości w handlu, prowadzenie działalności e-commerce)

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej angielski.

Dodatkowo w ramach specjalizacji uczniowie zdobędą wiedzę z zakresu zakładania i prowadzenia działalności handlowej w Internecie oraz zdobędą umiejętności projektowania graficznie materiałów reklamowych i promocyjnych przedsiębiorstwa handlowego

Uczniowie klas handlowych objęci są umową partnerską z firmą LIDL sp.z o.o. co oznacza udział w spotkaniach, warsztatach, lekcjach praktycznych, pomoc w akcjach promocyjnych i innych atrakcyjnych formach zdobywania wiedzy i doświadczenia zawodowego.

1ar2 / Technik rachunkowości rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

 EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych

EKA.07. Prowadzenie rachunkowości

 

W ramach pierwszej kwalifikacji EKA.05. uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy;

2) sporządzania dokumentacji kadrowej;

3) prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi;

4) rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez ZUS;

5) prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń;

6) prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych;

7) prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i podmiotami rynku finansowego.

 

W ramach drugiej kwalifikacji EKA.07. uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) organizowania rachunkowości jednostek organizacyjnych;

2) ewidencjonowania operacji gospodarczych;

3) przeprowadzania inwentaryzacji i rozliczania jej wyników;

4) wyceniania składników aktywów i pasywów;

5) ustalania wyniku finansowego;

6) sporządzania jednostkowych sprawozdań finansowych;

7) prowadzenia analizy finansowej.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach metodą praktycznych projektów i ćwiczeń symulacyjnych:

  • pracowni rachunkowości
  • pracowni techniki biurowej

 

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej angielski.

 

Uczniowie biorą udział w konkursach i olimpiadach:

  • olimpiada przedsiębiorczości,
  • konkursy z rachunkowości "Zostań rachmistrzem",
  • konkursy wiedzy o ZUS.

1e / Technik ekonomista rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
91.1123.76200
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Terchnik ekonomista - specjalizacja: ekonomia managerska

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

  • EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej
  • EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych

ramach pierwszej kwalifikacji EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) stosowania przepisów prawa w prowadzeniu działalności;

2) prowadzenia dokumentacji biurowej i magazynowej;

3) prowadzenia dokumentacji procesu sprzedaży;

4) gospodarowania rzeczowymi składnikami majątku;

5) sporządzania biznesplanu.

 

W ramach drugiej kwalifikacji EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy;

2) sporządzania dokumentacji kadrowej;

3) prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi;

4) rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez ZUS;

5) prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń;

6) prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych;

7) prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i podmiotami rynku finansowego.

 

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej angielski.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach metodą praktycznych projektów i ćwiczeń symulacyjnych:

  • pracowni ekonomicznej
  • pracowni techniki biurowej

1h / Technik hotelarstwa rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
44.3585.66149.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik hotelarstwa z certyfikatem animatora czasu wolnego.

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 W ramach kwalifikacji HGT.03. uczeń przygotowywany jest do realizacji zadań związanych z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, przygotowaniem i podawaniem śniadań oraz organizacją usług dodatkowych zgodnie z zamówieniem.

W ramach kwalifikacji HGT.06. uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu rezerwacji usług hotelarskich, obsługi gości w recepcji, udzielania informacji turystycznej, oferowania usług dodatkowych zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami check-in i check-out oraz z rozliczeniem kosztów pobytu gościa.

 

 Ponadto uczniowie mają możliwość: 

  • doskonalenia umiejętności zawodowych przez udział w wycieczkach przedmiotowych do hoteli,
  • uczestniczenia w praktykach krajowych i zagranicznych,
  • zdobycia wiedzy i umiejętności związanych z obsługą profesjonalnych programów

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:

  • hotelarskiej (procedury check-in i check-out, obsługa gościa w recepcji)
  • obsługi konsumenta (przygotowanie potraw i napojów, przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi)
  • komputerowej (systemy rezerwacyjne, sporządzanie dokumentów, prowadzenie korespondencji)

 

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej angielski.

 

Uczniowie mają również możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji i umiejętności na kursach, które organizowane są w szkole, np. wychowawcy kolonijnego, obsługi kasy fiskalnej, kelnerski i wiele innych.

1t / Technik organizacji turystyki rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
45.0594.92148.05
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik organizacji turystyki z możliwością uzyskania certyfikatu pilota wycieczek turystycznych

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

  • HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
  • HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.

 

W ramach kwalifikacji HGT.07. uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania i organizowania imprez turystycznych, wycieczek turystycznych, wczasów, obozów, kolonii, kalkulowania cen, zamawiania usług turystycznych, transportowych i innych, niezbędnych w pracy związanej z obsługą turystów.

W kwalifikacji HGT.08. uczeń przygotowywany jest do realizacji zadań związanych ze sprzedażą usług i imprez turystycznych, ich rozliczaniem, oraz z obsługą klientów i kontrahentów biur podróży. 

 

W ramach informacji turystycznej uczeń nabywa wiedzę potrzebną by doradzać i przekazywać niezbędne informacje wyjeżdżającym na imprezy turystyczne. W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej angielski.

 

Ponadto uczniowie mają możliwość:

  • doskonalenia umiejętności zawodowych przez udział w profesjonalnych kursach zawodowych (animator czasu wolnego, wychowawca kolonijny), warsztatach i konkursach turystycznych
  • praktykach krajowych i zagranicznych
  • zdobycia wiedzy i umiejętności związanych z obsługą profesjonalnych programów komputerowych.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:

  • turystycznej (planowanie wycieczek, wczasów, obozów, kalkulowanie cen)
  • geograficznej (charakterystyka regionów turystycznych w kraju i na świecie)
  • komputerowej (prowadzenie działalności gospodarczej, systemy rezerwacyjne, sporządzanie dokumentów)

 

1ż / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologiageografiaWOS
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
1481.87138.1
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik żywienia i usług gastronomicznych - specjalizacja: kuchnie świata

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

W ramach pierwszej kwalifikacji uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii sporządzania potraw i napojów, obsługi maszyn i urządzeń oraz ekspedycji potraw, dzięki czemu posiadają te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza.

W ramach drugiej kwalifikacji uczeń przygotowywany jest do realizacji zadań związanych z planowaniem i oceną żywienia, organizowaniem produkcji gastronomicznej, organizacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne, jak również prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Ponadto uczniowie mają możliwość:

  • doskonalenia umiejętności zawodowych przez udział w profesjonalnych kursach zawodowych (barman, barista, carving), warsztatach i konkursach kulinarnych oraz praktykach krajowych i zagranicznych.
  • zdobycia wiedzy i umiejętności menadżerskich związanych również z obsługą profesjonalnych programów komputerowych.

 

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej francuski.

 

Zajęcia z przedmiotów zawodowych prowadzone są w pracowniach:

  • technologii gastronomicznej (ocena towaroznawcza surowców i techniki sporządzania potraw)
  • zasad żywienia (charakterystyka składników pokarmowych, zasady żywienia człowieka zdrowego i chorego, planowanie i ocena żywienia)
  • obsługi konsumenta (zasady nakrywania stołów, planowanie i organizacja usług gastronomicznych)
  • warsztatach szkolnych (produkcja potraw i napojów w realnych warunkach pracy)

Uczniowie rokrocznie biorą udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności i Żywieniu z licznymi sukcesami, zdobywając tytuły finalisty i laureata tej olimpiady oraz indeksy na wyższe uczelnie.

Młodzież kształcąca się w tym zawodzie musi posiadać badania do celów sanitarno- epidemiologicznych oraz odpowiedni strój zgodnie z wymogami HACCP.

1żu1 / Technik usług kelnerskich rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język francuski

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiageografiaWOSjęzyk obcy
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
40.2563.49123.35
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik usług kelnerskich - specjalizacja: barman

 

Nauka trwa 5 lat. W cyklu kształcenia uczeń zdobywa kwalifikacje:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

 

W ramach pierwszej kwalifikacji HGT.01. uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;

2) wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;

3) rozliczania usług kelnerskich.

 

W ramach drugiej kwalifikacji HGT.11. uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

1) planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;

2) planowania i nadzorowania pracy kelnera;

3) rozliczania usług gastronomicznych.

 

W zawodzie kelnera szczególnie ważna jest dokładność, a także zdolność koncentracji i podzielność uwagi. Ze względu na specyfikę zawodu, od kelnera wymaga się także wrażliwości estetycznej i smakowej oraz sprawności manualnej.

W całym cyklu nauki uczeń dwukrotnie odbywa czterotygodniową praktykę zawodową. Jednym z przedmiotów zawodowych jest język obcy zawodowy, najczęściej francuski.

 

Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności poprzez udział w kursach barmańskich, baristycznych, sommelierskich i innych.