1A,1B,1G [O] / Technik żywienia i usług gastronomicznych (ang-niem*) rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
język angielski (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język angielski | biologia |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
42.6 | 80.31 | 147.45 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Żywienie dietetyczne, sportowe, catering eventowy.
- ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania
- sporządza i wydaje potrawy oraz napoje
- planuje i analizuje sposoby żywienia
- organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
Jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. W trakcie nauki zdobędziesz kompetencje zawodowe do pracy na stanowisku kucharza oraz do profesjonalnej organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
Alternatywą jest możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który umożliwia rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz daje szanse na ciekawą karierę w kraju i za granicą.
Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:
HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.