konto
Technikum nr 3

Ocena: 3

Oceń Placowkę

Profile Technikum nr 3 Toruń

1A,1B,1G [O] / Technik żywienia i usług gastronomicznych (ang-niem*) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
42.680.31147.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Żywienie dietetyczne, sportowe, catering eventowy.

  • ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania
  • sporządza i wydaje potrawy oraz napoje
  • planuje i analizuje sposoby żywienia
  • organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne

 

Jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. W trakcie nauki zdobędziesz kompetencje zawodowe do pracy na stanowisku kucharza oraz do profesjonalnej organizacji żywienia i usług gastronomicznych.

Alternatywą jest możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który umożliwia rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz daje szanse na ciekawą karierę w kraju i za granicą.

 

Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:

HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

1H [O] / Technik hotelarstwa (ang-niem*) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
68.198.24148.5
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Hotelarstwo to branża świadcząca usługi na rzecz potencjalnych gości. Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, jednak hotelarstwo wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy i umiejętności, wysokiego morale oraz kultury osobistej.

Technik hotelarstwa to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. Hotelarz świadczy fachową i kompleksową obsługę gościa hotelowego w różnych rodzajach i kategoriach bazy noclegowej.

 

Kwalifikacje, które uzyskuje uczeń:

HGT.03. – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. – Realizacja usług w recepcji

 

1T [O] / Technik organizacji turystyki (ang-niem*) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
63.398.65170.75
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik organizacji turystyki to oferta dla ludzi pełnych entuzjazmu, pogody ducha i życzliwości, dla ludzi, którzy tęsknią za przygodą i są ciekawi świata.

 

Technik Organizacji Turystyki organizuje działalność turystyczną; przygotowuje, sprzedaje, realizuje i rozlicza imprezy i usługi turystyczne; udziela informacji turystycznej; obsługuje klientów korzystających z usług turystycznych, np. przewodnickich, pilotażu, noclegowych; obsługuje konferencje, kongresy; prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług turystycznych oraz obsługą klientów; prowadzi działania marketingowe na rzecz turystyki. 

W tym zawodzie zdobędziesz umiejętności wykorzystania nowoczesnych technologii, obsługi programów komputerowych, realizowania zadań w systemach rezerwacyjnych oraz wykorzystania nowoczesnych rozwiązań technologicznych.