konto
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Profile Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Szczecin

TH / Technik hotelarstwa rok: 2021/2022

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Punkty w roku 2020/2021
minimalneśredniemaksymalne
78.2597.08134.35
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Patronat: Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott 

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

TECHNIK HOTELARSTWA

dla osób, które są kontaktowe, kreatywne, chcą poznać języki obce i podjąć w przyszłości pracę w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, rezerwowania usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe. Dodatkowa umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. 

Przeciwskazania: alergie, choroby skóry, choroby układów: kostno-stawowego, ruchu, nerwowego, cukrzyca, niedosłuch, niewyrównane wady serca, omdlenia, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, słaba kondycja i niska wydolność fizyczna, wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczne wady wymowy.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • podjąć pracę w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, 
  • podjąć pracę we współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach, 
  • znaleźć zatrudnienie w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi,
  • prowadzić własną działalność agroturystyczną i gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych,
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko menedżera hotelu lub innej instytucji branżowej

 

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Agroturystyka
  • Finanse i rachunkowość
  • Marketing
  • Turystyka i rekreacja
  • Zarządzanie

Jesteś otwarty, komunikatywny, chcesz spotykać ciekawych ludzi - zostań technikiem hotelarstwa!

Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnego

TOT / Technik organizacji turystyki rok: 2021/2022

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Punkty w roku 2020/2021
minimalneśredniemaksymalne
67.488.56151.75
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Patronat: Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytetu Szczecińskiego

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
  • HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

dla osób, które mają łatwość i chęć nauczenia się języków obcych, są komunikatywne, pragną podróżować po świecie albo pokazywać piękno naszego kraju turystom z zagranicy. Do zadań technika obsługi turystycznej należy opracowywanie programów i kalkulowanie różnych form imprez turystycznych; zamawianie i rozliczanie usług turystycznych; organizowanie sprzedaży usług turystycznych; współpraca z gestorami bazy noclegowej, przewodnikami turystycznymi, pilotami wycieczek, dysponentami transportu oraz firmami ubezpieczeniowymi, stosowania systemów komputerowej informacji i rezerwacji usług turystycznych. Dlatego ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: organizowania działalności turystycznej, organizowania imprez i usług turystycznych, obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych, rozliczania imprez i usług turystycznych. Dodatkową umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. 

Przeciwskazania: zaburzenia równowagi, zawroty głowy, zaburzenia znacznego stopnia narządu wzroku, słuchu, układu nerwowego, oddechowego, znaczne wady wymowy, znaczne ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk. 

Po ukończeniu nauki możesz:

  • pełnić funkcję pilota, rezydenta, przewodnika oraz animatora,
  • podjąć pracę w biurach podróży, obiektach noclegowych takich jak hotele i pensjonaty, na promach i statkach wycieczkowych, na lotniskach,
  • zostać pracownikiem obiektów i atrakcji turystycznych oraz punktów informacji turystycznej

 

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Turystyka i rekreacja
  • Gastronomia i Hotelarstwo
  • Ekonomia
  • Logistyka
  • Agroturystyka
  • Zarządzanie i marketing

Lubisz podróżować, poznawać ciekawych ludzi - zostań technikiem organizacji turystyki!

Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnego

TŻUG / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2021/2022

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2020/2021
minimalneśredniemaksymalne
69.2597.73157.6
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Patronat: Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT, Hotel Focus Szczecin

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH  

dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.

Przeciwskazania:  wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych), cukrzyca, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia zmysłu smaku i węchu.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

 

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!

Dodatkowe umiejętności: barman - barista