/ Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
biologia (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język obcy | biologia |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
87.2 | 108.5 | 164.25 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Dodatkowe umiejętności: barman - barista
Kwalifikacje w zawodzie:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
to kierunek dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu.
Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.
Po ukończeniu nauki możesz:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Biotechnologia
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Hotelarstwo i gastronomia
- Technologia żywności i żywienie człowieka