konto
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Profile Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Szczecin

/ Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk obcybiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
87.2108.5164.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

 

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!

Dodatkowe umiejętności: barman - barista

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
     

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH  

to kierunek dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu.
Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

/ Technik hotelarstwa rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
90.9108.24141.15
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

 

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!

Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnego

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

     

TECHNIK HOTELARSTWA

to kierunek dla osób, które są kontaktowe, kreatywne, chcą poznać języki obce i podjąć w przyszłości pracę w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, rezerwowania usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Dodatkową umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. 

Absolwenci mogą:

  • podjąć pracę w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, 

  • podjąć pracę we współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach, 

  • znaleźć zatrudnienie w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi,

  • prowadzić własną działalność agroturystyczną i gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych,

  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko menedżera hotelu lub innej instytucji branżowej

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Agroturystyka
  • Finanse i rachunkowość
  • Marketing
  • Turystyka i rekreacja
  • Zarządzanie

/ Technik organizacji turystyki rok: 2024/2025

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiajęzyk obcy
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
87.55106.46163.4
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

 

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!

Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnego

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych

  • HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych


TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI  

to kierunek dla osób, które mają łatwość i chęć nauczenia się języków obcych, są komunikatywne, pragną podróżować po świecie albo pokazywać piękno naszego kraju turystom z zagranicy. Do zadań technika obsługi turystycznej należy opracowywanie programów i kalkulowanie różnych form imprez turystycznych; zamawianie i rozliczanie usług turystycznych; organizowanie sprzedaży usług turystycznych; współpraca z gestorami bazy noclegowej, przewodnikami turystycznymi, pilotami wycieczek, dysponentami transportu oraz firmami ubezpieczeniowymi, stosowania systemów komputerowej informacji i rezerwacji usług turystycznych. Dlatego ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: organizowania działalności turystycznej, organizowania imprez i usług turystycznych, obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych, rozliczania imprez i usług turystycznych. 
Dodatkową umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. 

Po ukończeniu nauki możesz:

  • pełnić funkcję pilota, rezydenta, przewodnika oraz animatora,

  • podjąć pracę w biurach podróży, obiektach noclegowych takich jak hotele i pensjonaty, na promach i statkach wycieczkowych, na lotniskach,

  • zostać pracownikiem obiektów i atrakcji turystycznych oraz punktów informacji turystycznej

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Turystyka i rekreacja
  • Gastronomia i Hotelarstwo
  • Ekonomia
  • Logistyka
  • Agroturystyka
  • Zarządzanie i marketing