konto
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Szczecin

Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Rodzaj:technikum / Szkoła Publiczna

Strona:Przejdź na stronę szkoły

e-mail:[email protected]

Tel.:(91) 433-35-20

Adres:ul. Gen. J. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin

W starych murach szkoły króluje nowoczesność- historyczne budynki ze swoją niepowtarzalną atmosferą tętnią na co dzień życiem młodych ludzi. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie mający siedzibę przy ul. Gen. Sowińskiego 3 postrzegany jest w środowisku jako kuźnia wysokiej jakości kadr dla gastronomii, hotelarstwa, turystyki i cukiernictwa w naszym regionie.

- Kierując się ponadczasową sentencją naszego patrona nie dajemy czasowi darmo upłynąć – wyjaśniają przedstawiciele szkoły. - Każdy były i obecny uczeń, były i obecny nauczyciel czy pracownik ma swój wkład w rozwój i budowanie wizerunku szkoły w środowisku. Jesteśmy jedną wielotysięczną rodziną z „Gastronomika”. Wszyscy są zgodni, że nasza szkoła jest piękna, czysta, bezpieczna i przyjazna uczniom. Ciągłe doposażanie pracowni szkolnych oraz Centrum Kształcenia Zawodowego nr 2 powoduje, że nauka przedmiotów zawodowych pozwala na odtworzenie rzeczywistych realiów przyszłego miejsca pracy.

Dzięki bardzo dobrej współpracy z pracodawcami szkoła oferuje możliwość kształcenia praktycznego w renomowanych hotelach, restauracjach, cukierniach a także promach Unity Line. Wszystkim uczniom zapewnia realizację praktycznej nauki zawodu.

Realizacja projektów finansowanych z EFS pozwala bezpłatnie zdobyć wielu uczniom dodatkowe kwalifikacje zawodowe pożądane przez pracodawców – informują władze szkoły. - Dla uczniów zamiejscowych oferujemy miejsca w dwóch internatach mieszczących się przy szkole. Każdemu chętnemu pasjonatowi szeroko pojętnej nauki o żywieniu, hotelarstwa, kucharstwa czy cukiernictwa proponujemy przygotowanie do olimpiad i konkursów zawodowych (klasy pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Uniwersytetu Szczecińskiego, a także Hoteli: Focus i Courtyard by Marriott & Moxy Szczecin. Sukcesy naszych absolwentów są potwierdzeniem, że wspólna, ciężka praca nauczycieli i uczniów przynosi pożądane efekty. Powodem do dumy jest fakt, że wszyscy nasi uczniowie przystępują do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie i osiągają tam bardzo dobre wyniki.

Od lat w szkole prężnie działają różne koła zainteresowań i organizacje pozwalające uczniom realizować swoje pozaszkolne marzenia, rozwijać talenty i pomagać innym. Szkoła jest też znana z pracy na rzecz środowiska lokalnego, przygotowywania szeregu prestiżowych imprez dla różnych instytucji miasta Szczecina. W całej Polsce słynie z organizacji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności i Zachodniopomorskiego Kongresu Innowacyjnych Nauczycieli Matematyki.

Piękne, nowoczesne, doskonale wyposażone pracownie zawodowe, informatyczne, sale lekcyjne z różnorodnym sprzętem audiowizualnym, a do tego profesjonalna, bardzo dobrze przygotowana kadra nauczycieli są gwarancją wysokiej jakości kształcenia. To szkoła, która idzie z duchem czasu i potrzebami rynku pracy.

Jak podają - oferujemy kształcenie w Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim w zawodach:

Technik żywienia i usług gastronomicznych dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy. Absolwenci mogą podjąć pracę w każdym zakładzie świadczącym usługi gastronomiczne pracując na stanowisku kucharza, kelnera, barmana-baristy. Po zdobyciu niezbędnego doświadczenia mogą być szefami kuchni, managerami do spraw planowania usług gastronomicznych, prowadzić własną działalność gastronomiczną w tym cateringową.

Technik hotelarstwa dla osób, które są kontaktowe, kreatywne, chcą poznać języki obce i podjąć w przyszłości pracę w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, rezerwowania usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe. Dodatkowa umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. Absolwenci mogą podjąć pracę w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zajazdach, kwaterach prywatnych i innych, w tym w bazie ruchomej, np. promowej, na statkach wycieczkowych.

Technik organizacji turystyki dla osób, które mają łatwość i chęć nauczenia się języków obcych, są komunikatywne, pragną podróżować po świecie albo pokazywać piękno naszego kraju turystom z zagranicy. Do zadań technika obsługi turystycznej należy opracowywanie programów i kalkulowanie różnych form imprez turystycznych; zamawianie i rozliczanie usług turystycznych; organizowanie sprzedaży usług turystycznych; współpraca z gestorami bazy noclegowej, przewodnikami turystycznymi, pilotami wycieczek, dysponentami transportu oraz firmami ubezpieczeniowymi, stosowania systemów komputerowej informacji i rezerwacji usług turystycznych. Dlatego ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: organizowania działalności turystycznej, organizowania imprez i usług turystycznych, obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych, rozliczania imprez i usług turystycznych. Dodatkową umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. Na absolwenta szkoły czekają miejsca pracy w biurach podróży, informacji turystycznej, instytucjach samorządowych zajmujących się turystyką, na stanowisku pilota lub przewodnika wycieczek.

Motto szkoły brzmi: Gotujemy z pasją – kształcimy z jakością – obsługujemy z gracją – pieczemy z miłością to nie slogan to fakt. Zapraszamy do naszej szkoły abyście się osobiście o tym przekonali.

Sprawdź jak dojechać z jakdojade.pl

sprawdź

Profile i Punkty Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie na rok 2021/2022

Matury 2020 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

Język polski

Śr. Wynik

0%

Zdawalność

0%

Matematyka

Śr. Wynik

0%

Zdawalność

0%

Język angielski

Śr. Wynik

0%

Zdawalność

0%

Osiągnięcia Szkoły

Egzaminy Zawodowe Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie

KwalifikacjaOsobyZdawalnośćSesja
(T.06) Sporządzanie potraw i napojów 59 98.31% 192
(T.09) Wykonywanie usług kelnerskich 10 60% 192
(T.12) Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie 13 100% 191
(T.10) Organizacja usług gastronomicznych 18 77.78% 191
(T.15) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 48 85.42% 191
(T.13) Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych 22 90.91% 191
(T.11) Planowanie i realizacja usług w recepcji 22 90.91% 191
(T.14) Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych 25 96% 191

Opinia o Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Szczecin

5 /5 2 oceniających
Dodaj komentarz Dodaj ocenę
avatar
  • Twoja ocena:
Wystawiając opinie akceptujesz regulamin portalu WaszaEdukacja.pl Skomentuj
avatar

ewa • 5

polecam. swietni nauczyciele, mila atmosfera, dobre przygotowanie do egzaminow. trzeba tylko chciec!

3| 0 • odpowiedź • 12 kwietnia 2021 o 17:27:04 • zgłoś naruszenie

avatar
Wystawiając opinie akceptujesz regulamin portalu WaszaEdukacja.pl Odpowiedź