1a,1b,1c,1d,1KT / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
biologia (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | język angielski | biologia |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
68.05 | 98.31 | 167.9 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
W klasie kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń może zdobyć 2 kwalifikacje:
Przygotowanie i wydawanie dań.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni jako kucharz, intendent, dietetyk, technolog żywienia, specjalista do spraw zdrowego żywienia, organizator przyjęć okolicznościowych, organizator cateringu, kierownik zakładu gastronomicznego, manager.
Uzyskane kwalifikacje umożliwiają podjęcie pracy w zakładach typu otwartego (restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi), zakładach gastronomicznych typu zamkniętego (pensjonaty, domy wczasowe, szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki), firmach cateringowych. Możliwe jest również założenie własnej firmy gastronomicznej.
Karierę edukacyjną można kontynuować na studiach związanych z żywieniem, dietetyką i zarządzaniem gastronomią.