konto
Technikum Gastronomiczne-Hotelarskie nr 8 im. Jarosława Iwaszkiewicza

Profile Technikum Gastronomiczne-Hotelarskie nr 8 im. Jarosława Iwaszkiewicza Bydgoszcz

1a,1b,1c,1d,1KT / Technik żywienia i usług gastronomicznych rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

biologia (obowiązkowy) matematyka (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
68.0598.31167.9
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

W klasie kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń może zdobyć 2 kwalifikacje:

Przygotowanie i wydawanie dań.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni jako kucharz, intendent, dietetyk, technolog żywienia, specjalista do spraw zdrowego żywienia, organizator przyjęć okolicznościowych, organizator cateringu, kierownik zakładu gastronomicznego, manager.

Uzyskane kwalifikacje umożliwiają podjęcie pracy w zakładach typu otwartego (restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi), zakładach gastronomicznych typu zamkniętego (pensjonaty, domy wczasowe, szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki), firmach cateringowych. Możliwe jest również założenie własnej firmy gastronomicznej.

Karierę edukacyjną można kontynuować na studiach związanych z żywieniem, dietetyką i zarządzaniem gastronomią.

1aTH,1bTH / Technik hotelarstwa rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki język rosyjski

Przedmioty rozszerzone:

geografia (obowiązkowy) język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskigeografia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
78.9104.79158.05
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK HOTELARSTWA

W klasie kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa uczeń może zdobyć dwie kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Realizacja usług w recepcji.

Po zdobyciu dyplomu absolwent może pracować jako: recepcjonista, kierownik recepcji, concierge, kierownik służby pięter, specjalista do spraw turystyki, specjalista do spraw marketingu, manager hotelu.

Uzyskane kwalifikacje umożliwiają podjęcie pracy w hotelach, pensjonatach, motelach, campingach, domach wczasowych, biurach podróży, sanatoriach, liniach lotniczych, centrach kongresowych lub na statkach. Możliwe jest również założenie własnej działalności hotelarsko-gastronomicznej.

Karierę edukacyjną można kontynuować na studiach związanych z hotelarstwem i gastronomią, obsługą ruchu turystycznego oraz zarządzaniem i marketingiem w hotelarstwie.

1KT / Technik usług kelnerskich rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki język rosyjski

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykajęzyk angielskibiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
66.4583.9129.65
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

W klasie kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich uczeń może zdobyć 2 kwalifikacje:

Wykonywanie usług kelnerskich,

Organizacja usług gastronomicznych.

Po zdobyciu dyplomu absolwent może pracować jako kelner, barman, sommelier, barista, organizator przyjęć okolicznościowych, organizator cateringu, kierownik zakładu gastronomicznego, manager.

Uzyskane kwalifikacje umożliwiają podjęcie pracy w zakładach typu otwartego (restauracje, jadłodajnie, kawiarnie, cukiernie, bary, lokale rozrywkowe), zakładach gastronomicznych typu zamkniętego (pensjonaty, domy wczasowe, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki) lub firmach cateringowych. Możliwe jest również założenie własnej firmy gastronomicznej.

Karierę edukacyjną można kontynuować na studiach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem gastronomią, promocją i marketingiem usług.