konto
Technikum Zawodowe WZDZ

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Profile Technikum Zawodowe WZDZ Opole

1Ta [O] / Technik spawalnictwa (ang,niem-ang,niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK SPAWALNICTWA 311516

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

MEC.03. Montaż i obsługa maszyn i urządzeń

MEC.10. Organizacja i wykonywanie prac spawalniczych

 

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik spawalnictwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych: 1) w zakresie kwalifikacji MEC.03. Montaż i obsługa maszyn i urządzeń:

a) montowania maszyn i urządzeń,

b) obsługiwania maszyn i urządzeń,

c) instalowania i uruchamiania maszyn i urządzeń; Dziennik Ustaw – 39 – Poz. 635 2)

w zakresie kwalifikacji MEC.10. Organizacja i wykonywanie prac spawalniczych:

a) rozróżniania wielorakich konstrukcji spajanych,

b) dobierania warunków spajania, wymagań jakości i metod badań połączeń dla wybranych rodzajów konstrukcji spawania,

c) planowania produkcji spawalniczej i organizacji stanowisk do spajania,

d) prowadzenia procesów spajania wybranymi metodami, zgrzewania, lutowania i klejenia,

e) nadzorowania przebiegu wytwarzania konstrukcji spajanych.

1Tb1 [O] / Technik hotelarstwa (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK HOTELARSTWA 422402

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

b) przygotowywania i podawania śniadań,

c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

2. w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:

a) rezerwacji usług hotelarskich,

b) obsługi gości w recepcji.

1Tc [O] / Technik informatyk (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK INFORMATYK 351203

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych

INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:

a) przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych,

b) administrowania systemami operacyjnymi,

c) serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej,

d) przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej;

2. w zakresie kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:

a) tworzenia i administrowania stronami internetowymi,

b) tworzenia, administrowania i użytkowania relacyjnych baz danych,

c) programowania aplikacji internetowych,

d) tworzenia i administrowania systemami zarządzania treścią

1Td [O] / Technik pojazdów samochodowych (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH 311513

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych

MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik pojazdów samochodowych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych:

a) wykonywania przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych,

b) diagnozowania stanu technicznego podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych,

c) wykonywania napraw pojazdów samochodowych;

2. w zakresie kwalifikacji MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych:

a) diagnozowania stanu technicznego pojazdów samochodowych,

b) obsługiwania i naprawiania pojazdów samochodowych,

c) organizowanie i nadzorowanie procesu obsługi pojazdów samochodowych,

d) przeprowadzanie badań technicznych pojazdów samochodowych.

1Te1 [O] / Technik chłodnictwa i klimatyzacji (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Technik chłodnictwa i klimatyzacji 311929

Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. Zadania szkoły i innych podmiotów prowadzących kształcenie zawodowe oraz sposób ich realizacji są uwarunkowane zmianami zachodzącymi w otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności: idea gospodarki opartej na wiedzy, globalizacja procesów gospodarczych i społecznych, rosnący udział handlu międzynarodowego, mobilność geograficzna i zawodowa, nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwań pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników.    W procesie kształcenia zawodowego ważne jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego i zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji kluczowych nabytych w procesie kształcenia ogólnego, z uwzględnieniem niższych etapów edukacyjnych. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących w zawodach, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.      W procesie kształcenia zawodowego są podejmowane działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych oraz zapobiegania przedwczesnemu kończeniu nauki.  Elastycznemu reagowaniu systemu kształcenia zawodowego na potrzeby rynku pracy, jego otwartości na uczenie się przez całe życie oraz mobilności edukacyjnej i zawodowej absolwentów ma służyć wyodrębnienie kwalifikacji w ramach poszczególnych zawodów wpisanych do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.    

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik chłodnictwa i klimatyzacji powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji ELE.03. Wykonywanie robót związanych z montażem instalacji i urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła:

a) wykonywania robót związanych z montażem urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła,

b) wykonywania robót związanych z uruchamianiem urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;

2. w zakresie kwalifikacji ELE.04. Eksploatacja i organizacja robót związanych z montażem instalacji i urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła:

a) eksploatacji urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła,

b) organizowania prac związanych z montażem i eksploatacją urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła.

1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik chłodnictwa i klimatyzacji powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:                                                                                           

1) montowania i uruchamiania urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;                        

2) oceniania stanu technicznego urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;                    

3) obsługi i konserwacji urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;                         

4) naprawy oraz modernizacji urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;                       

5) organizowania prac związanych z montażem i eksploatacją urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła;                                                                                                                                                 

6) demontażu urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła, odzysku i uzdatniania czynników roboczych.

1Ta1 [O] / Technik handlowiec (ang,niem-ang,niem) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Wybierając ten zawód w naszej szkole, zdobędziesz umiejętności:

·      obsługi urządzeń biurowych, posługiwania się finansowo-księgowymi programami komputerowymi,

·      organizowania, prowadzenia i zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa,

·      wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży,

·      prowadzenia działań reklamowych i marketingowych

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  

-  HAN.01. Prowadzenie sprzedaży - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się na koniec klasy czwartej,

·      HAN.02. Prowadzenie działań handlowych -uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. 

 

Technik handlowiec może pracować jako:

·      Handlowiec,

·      Merchandiser,

·      Kasjer sklepowy,

·      Kierownik sklepu,

·      Menedżer produktu,

·      Przedstawiciel handlowy,

·      Pracownik działu marketingu,

·      Pracownik agencji reklamowej,

·      Pracownik działu obsługi klienta,

·      Sprzedawca usług finansowych.

1Tb [O] / Technik usług fryzjerskich (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH 514105

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich

FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur CELE KSZTAŁCENIA Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług fryzjerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich:

a) prowadzenia konsultacji z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej,

b) doradzania w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury,

c) wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy,

d) wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów,

e) wykonywania strzyżenia włosów, golenia i formowania zarostu męskiego,

f) wykonywania zmiany koloru włosów,

g) wykonywania stylizacji fryzur;

2. w zakresie kwalifikacji FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur:

a) projektowania fryzur,

b) dokumentowania fryzur,

c) wykonywania fryzur na podstawie projektów.

1Tc1 [O] / Technik logistyk (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK LOGISTYK 333107

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

SPL.01. Obsługa magazynów

SPL.04. Organizacja transportu

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik logistyk powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji SPL.01. Obsługa magazynów:

a) przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów z magazynu,

b) monitorowania poziomu i stanu zapasów,

c) obsługiwania programów magazynowych,

d) prowadzenia dokumentacji magazynowej,

e) monitorowania procesów produkcyjnych i dystrybucyjnych;

2. w zakresie kwalifikacji SPL.04. Organizacja transportu:

a) planowania procesów transportowych,

b) organizowania procesów transportowych,

c) dokumentowania procesów transportowych.

1Td1 [O] / Technik energetyk (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język angielski (obowiązkowy) język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Egzamin wstępny:

Technik energetyk 311307

Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. Zadania szkoły i innych podmiotów prowadzących kształcenie zawodowe oraz sposób ich realizacji są uwarunkowane zmianami zachodzącymi w otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności: idea gospodarki opartej na wiedzy, globalizacja procesów gospodarczych i społecznych, rosnący udział handlu międzynarodowego, mobilność geograficzna i zawodowa, nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwań pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników. W procesie kształcenia zawodowego ważne jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego i zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji kluczowych nabytych w procesie kształcenia ogólnego, z uwzględnieniem niższych etapów edukacyjnych. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących w zawodach, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy. W procesie kształcenia zawodowego są podejmowane działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych oraz zapobiegania przedwczesnemu kończeniu nauki. Elastycznemu reagowaniu systemu kształcenia zawodowego na potrzeby rynku pracy, jego otwartości na uczenie się przez całe życie oraz mobilności edukacyjnej i zawodowej absolwentów ma służyć wyodrębnienie kwalifikacji w ramach poszczególnych zawodów wpisanych do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

1. w zakresie kwalifikacji ELE.06. Montaż, uruchamianie oraz eksploatacja instalacji i jednostek przesyłowych w systemach energetycznych:,

a) montowania i uruchamiania urządzeń do przesyłania i rozdziału energii elektrycznej i cieplnej,

b) wykonywania konserwacji oraz przeglądów instalacji i urządzeń do przesyłania i rozdziału energii elektrycznej i cieplnej,

c) wykonywania pomiarów parametrów instalacji i urządzeń do przesyłania i rozdziału energii elektrycznej i cieplnej;

 

2. w zakresie kwalifikacji ELE.07. Montaż, uruchamianie oraz eksploatacja instalacji i jednostek wytwórczych w systemach energetycznych:

a) montowania i uruchamiania urządzeń do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej,

b) wykonywania konserwacji oraz przeglądów instalacji i urządzeń do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej,

c) wykonywania pomiarów parametrów instalacji i urządzeń do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej.

 

 

1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik energetyk powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:                                                                                                                      

1) wykonywania konserwacji, przeglądów i napraw instalacji i urządzeń energetycznych;                                           

2) wykonywania pomiarów parametrów instalacji i urządzeń energetycznych;                                                 

3) nadzorowania i obsługiwania maszyn i urządzeń w elektrociepłowniach, elektrowniach i ciepłowniach.

1Te [O] / Technik żywienia i usług gastronom. (ang,niem-niem,ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski język niemiecki

Przedmioty rozszerzone:

język polski (obowiązkowy) język angielski (proponowany) matematyka (proponowany)
Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykainformatykajęzyk obcy
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1. w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

a) oceniania jakości produktów,

b) przechowywania żywności,

c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

d) obsługi sprzętu gastronomicznego,

e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

f) wydawania dań;

2. w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

a) oceniania jakości żywności,

b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

d) wykonywania usług gastronomicznych, e) ekspedycji potraw i napojów.