1ab/c / Cukiernik rok: 2024/2025
Języki obce:
Przedmioty rozszerzone:
Przedmioty punktowane | |||
pierwszy: | drugi: | trzeci: | czwarty: |
język polski | matematyka | biologia | język angielski |
Punkty w roku 2023/2024 | ||
minimalne | średnie | maksymalne |
29.65 | 58.74 | 113.5 |
Obliczanie punktówOblicz Punkty | ||
max punkty | dodatkowe punkty | twoje punkty |
200 | 0 | - |
Opis:
Po ukończeniu nauki w Branżowej Szkole Spożywczej I stopnia absolwent zdobędzie zawód CUKIERNIKA. Będzie posiadał wiedzę i umiejętności w zakresie technologii produkcji wyrobów cukierniczych takich jak: czekolada, cukierki, pomady, galanteria cukiernicza, wafelki, ciasteczka wg określonych receptur i technologii, zarówno w zakładzie rzemieślniczym jak również w dużym zakładzie produkcyjnym.
Absolwenci mogą pracować w cukierniach, ciastkarniach oraz zakładach produkujących czekoladę i cukierki, marketach oraz hurtowniach spożywczych lub podjąć dalszą naukę w szkołach branżowych II stopnia.
Po zdaniu egzaminu i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują dyplom w zawodzie oraz certyfikaty w języku polskim i angielskim ułatwiające podjęcie pracy za granicą.
Zajęcia praktyczne odbywają się w Firmie Cukierniczej COLIAN w Lublinie, Cukierni SKIERKA LSS SPOŁEM w Lublinie, Cukierni STAROPOLSKA, Cukierni TUTTI-FRUTTI, Cukierni LUBLINDIS Polska, Cukierni Hipermarketu CARREFOUR, Cukierni Hipermarketu AUCHAN.
Szkoła znajduje się w centrum miasta, w bezpośredniej bliskości przystanków autobusowych i burs szkolnych.