konto
Branżowa Szkoła I stopnia nr 7

Profile Branżowa Szkoła I stopnia nr 7 Katowice

1c [O] / Cukiernik (ang*) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykachemiabiologia
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
24.1565.39125.9
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

CUKIERNIK – jego praca polega przede wszystkim na produkcji ciasta, ciastek, tortów, deserów itp., a także na dekoracji wyrobów cukierniczych przy zastosowaniu różnorodnych technik z użyciem masy karmelowej, czekolady i marcepanu. Jest to więc zawód m.in. dla osób pomysłowych, twórczych i z wyobraźnią.

Nasi uczniowie osiągają wysokie lokaty w wojewódzkim i ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Biorą również udział w szkolnych konkursach cukierniczych, np. "Pierniki świąteczne".

W trakcie nauki uczniowie naszej szkoły poznają nowoczesne techniki produkcji cukierniczej szkoląc się u mistrzów sztuki cukierniczej, dzięki czemu będą posiadać wszelkie umiejętności, aby podjąć pracę w cukierniach lub otworzyć własną działalność gospodarczą.

1m [O] / Przetwórca mięsa (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykachemiabiologia
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

PRZETWÓRCA MIĘSA  – dokonuje rozbioru na elementy zasadnicze. Dzieli surowiec do produkcji wędlin. Przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń występujących w przetwórstwie mięsnym.

 

Możliwości zatrudnienia - przetwórca mięsa może pracować w ubojniach i zakładach mięsnych jedno- i wielooddziałowych, a także o pełnym profilu produkcji, w zakładach garmażeryjnych i sklepach. Może prowadzić własną firmę mięsną. Absolwenci naszej szkoły są doceniani przez pracodawców za profesjonalne przygotowanie do pracy w tym zawodzie.

1p [O] / Piekarz (ang) rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykachemiabiologia
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

PIEKARZ – w trakcie nauki uczniowie poznają produkcję pieczywa o dużej różnorodności asortymentu.

W czasie praktyk uczą się tradycyjnych i nowoczesnych technik wytwarzania i formowania pieczywa, szkoląc się u mistrzów zawodu, co pomaga w osiągnięciu wysokich miejsc na turniejach wojewódzkich i ogólnopolskich w zawodzie piekarz.

Po zakończeniu edukacji absolwenci będą posiadać wszelkie umiejętności, aby podjąć pracę we wszystkich piekarniach w Polsce i za granicą lub samodzielnie poprowadzić działalność gospodarczą.