konto
Branżowa Szkoła I stopnia nr 13 Logistyczno-Spożywcza

Ocena: 5

Oceń Placowkę

Profile Branżowa Szkoła I stopnia nr 13 Logistyczno-Spożywcza Bydgoszcz

1cp / Cukiernik rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
2667.1124.25
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Praca w zawodzie cukiernik polega  na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów a także na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych wykonywanych ręcznie i wymagających zdolności manualnych oraz plastycznych. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Analiza rynku pracy potwierdza potrzebę kształcenia pracowników, którzy posiadaliby właściwe kwalifikacje  w zawodzie cukiernik.

Absolwent branżowej szkoły I stopnia zdobędzie umiejętności:

? produkcji wyrobów cukierniczych według najnowszych technologii - tortów, pralin, lodów, czekolady
? projektowania i wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych z karmelu, marcepanu, czekolady 
? prowadzenia przedsiębiorstwa cukierniczego

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych w zakładach branży spożywczej, współpracujących ze szkołą.

Kandydat może również realizować zajęcia praktyczne w zakładzie rzemieślniczym na podstawie indywidualnie podpisanej umowy w celu przygotowania zawodowego.

Składając dokumenty kandydat przedkłada zaświadczenie, potwierdzające przyjęcie przez zakład rzemieślniczy. 

Zakład musi posiadać uprawnienia do kształcenia w zakresie praktycznej nauki zawodu.

Warunkiem rozpoczęcia nauki jest dostarczenie orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia lub wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. 
Skierowania na badania celem uzyskania orzeczenia lekarskiego można pobierać  w sekretariacie szkoły


Po ukończeniu szkoły i zdobyciu kwalifikacji absolwent może podjąć pracę w zawodzie lub kontynuować naukę.

Absolwent po zakończeniu kształcenia otrzymuje:

? świadectwo ukończenia szkoły
? dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z suplementem w języku angielskim

1mp / Magazynier-logistyk rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykageografiainformatyka
Punkty w roku 2023/2024
minimalneśredniemaksymalne
2659.7897.45
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

Opis:

Magazynier –logistyk zajmuje się przyjmowaniem towarów do magazynu, zapewnieniem odpowiednich warunków przechowywania, wydawaniem środków i materiałów w oparciu o odpowiednią dokumentację; bierze udział w inwentaryzacjach i odpowiada za powierzone mu mienie.

Perspektywy zawodowe:

  • praca w magazynach i centrach dystrybucyjnych i logistycznych.

Umożliwiamy:

  • zdobycie na preferowanych warunkach uprawnień operatora wózków jezdniowych
  • szkolenie z obsługi i eksploatacji urządzeń magazynowych
  • praktyki oraz staże w nowoczesnych magazynach i centrach dystrybucji na terenie Bydgoszczy
  • uzyskanie orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych w przypadku magazynów spożywczych.   

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych w zakładach branży spedycyjnej, współpracujących ze szkołą

Kandydat może również realizować zajęcia praktyczne w zakładzie rzemieślniczym na podstawie indywidualnie podpisanej umowy w celu przygotowania zawodowego.

Składając dokumenty kandydat przedkłada zaświadczenie, potwierdzające przyjęcie przez zakład rzemieślniczy. 

Zakład musi posiadać uprawnienia do kształcenia w zakresie praktycznej nauki zawodu.

Warunkiem rozpoczęcia nauki jest dostarczenie orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia lub wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. 
Skierowania na badania celem uzyskania orzeczenia lekarskiego można pobierać w sekretariacie szkoły.

Po ukończeniu szkoły i zdobyciu kwalifikacji absolwent może podjąć pracę w zawodzie lub kontynuować naukę.

Absolwent po zakończeniu kształcenia otrzymuje:

? świadectwo ukończenia szkoły
? dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z suplementem w języku angielskim

1pmp / Przetwórca mięsa rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -

1pp / Piekarz rok: 2023/2024

Języki obce: język angielski

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty punktowane
pierwszy:drugi:trzeci:czwarty:
język polskimatematykabiologiainformatyka
Obliczanie punktówOblicz Punkty
max punkty dodatkowe punktytwoje punkty
2000 -